NOS NieuwsAangepast

Ambulance-waarschuwer Flister in gevaar

Het leek zo'n handig idee: bouw in elke ambulance een zendertje, zodat automobilisten in de buurt via hun autoradio gewaarschuwd worden en ruim baan kunnen maken. Maar de introductie van de Flister, zoals het zendertje heet, staat op losse schroeven. De radiostations willen hun FM-signaal hier niet voor openstellen.

De radiozenders van de Publieke Omroep hebben vandaag gezegd dat ze hun zenders alleen willen openstellen voor de Flister als de commerciële zenders dat ook doen. Maar zenders als Radio 538 en Sky Radio hadden eerder al gezegd dat ze niet meteen willen meewerken. Eerst wilden ze afwachten of de publieke zenders geen luisteraars kwijtraken door de Flister. De commerciële stations zijn erg bang dat luisteraars wegzappen en de duurbetaalde FM-frequenties daardoor minder waard worden. De radiozenders wachten dus op elkaar en voorlopig liggen ze allemaal dwars.

Terug bij af

Toine van Buule, één van de bedenkers van de Flister, is teleurgesteld: "Het is een eindeloos verhaal. We zijn hier al vier jaar mee bezig en door het besluit van de publieke radiozenders zijn we weer terug bij af. Het voorstel ligt nu weer bij Minister Schultz van Haegen."

Volgens de Flister-bedenker is het ambulance-personeel wél enthousiast: "85 procent van de hulverleners zegt dat het verkeer veiliger wordt. Automobilisten reageren sneller en voor de patiënt verloopt de rit soepeler." En volgens hem hebben de ouderwetse sirenes steeds minder effect, doordat auto's beter geïsoleerd zijn en autoradio's harder staan.

Door: Niels

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl