Mensen leggen bloemen en branden kaarsen voor de slachtoffers van de schietpartij
NOS NieuwsAangepast

Finland rouwt om 12-jarige jongen na schietpartij op school

Voor de Finse school waar gisteren een schietpartij plaatsvond staan tientallen kaarsen in de sneeuw. Het land rouwt om een 12-jarige jongen die op de school overleed nadat hij door een medeklasgenoot was neergeschoten.

Twee leeftijdsgenoten raakten zwaargewond en zijn naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onbekend hoe het met de twee gaat.

Op X kondigt het Finse ministerie van Binnenlandse Zaken aan dat overheidsorganen en publieke instanties de blauw-witte vlag van Finland vandaag halfstok zullen hangen "om de slachtoffers te eren". Het ministerie roept het hele land op om mee te doen.

De vlag wappert halfstok boven het regeringsgebouw

De schietpartij vond plaats op de Viertola School in de Finse stad Vantaa, ten noorden van hoofdstad Helsinki. Daar gaan de kinderen vandaag weer naar school. Ze krijgen speciale begeleiding aangeboden.

De 12-jarige schutter werd op 4 kilometer afstand van de school gevonden. Hij was in het bezit van een revolver. Tijdens het verhoor heeft hij bekend dat hij verantwoordelijk was voor de schietpartij. De Finse politie zegt in een verklaring dat de jongen naar eigen zeggen op zijn klasgenoten schoot omdat hij zou zijn gepest.

Volgens de Finse wet wordt de schutter niet strafrechtelijk vervolgd, omdat hij jonger is dan 15 jaar. Hij wordt onder toezicht van sociale diensten geplaatst. De vergunning van het pistool dat de jongen gebruikte voor de schietpartij was van een familielid.

Wapenwet eerder aangescherpt

Premier Orpo zei geschokt te zijn door de schietpartij, ook vanwege de jonge leeftijd van de schutter. Hij benadrukte de "dringende noodzaak om geestelijke gezondheidsproblemen onder jongeren aan te pakken".

De Finse Kinderombudsman Elina Pekkarinen vertelde het Finse persbureau STT dat uit politiecijfers blijkt dat het geweld tussen kinderen onder de 15 jaar toeneemt. "Maar er is niet genoeg politieke wil geweest om de situatie aan te pakken."

Het incident wakkert opnieuw een nationale discussie aan over de mentale gezondheid van jongeren en de toegang tot vuurwapens. Veertien jaar geleden scherpte Finland zijn wapenwetgeving aan, nadat er in 2007 en 2008 twee dodelijke schietpartijen waren op scholen.

Zo ging de minimumleeftijd voor het aanvragen van een wapenvergunning omhoog van 18 jaar naar 20 jaar en moeten mensen die een vergunning willen een geschiktheidstest ondergaan.

Acht procent van de Finse bevolking heeft een vuurwapenvergunning. Jagen en andere schietsporten zijn populair in het land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl