Balmoral Castle
NOS Nieuws

Britse koninklijke familie opent deuren Balmoral Castle, maar kaarten niet goedkoop

De Britse koninklijke familie stelt deze zomer voor het eerst delen van Balmoral Castle open voor publiek. Dat is sinds 1855, toen het kasteel in gebruik werd genomen, nog nooit gebeurd.

Het buitenverblijf in de Schotse Hooglanden was de plek waar de in 2022 overleden koningin Elizabeth vaak de zomer doorbracht. Ook haar zoon koning Charles en zijn vrouw Camilla komen er vaak. Kroonprins William en prinses Catherine hebben een eigen verblijf op het landgoed.

100 pond

Tussen 1 juli en 4 augustus vinden er rondleidingen plaats in delen van het kasteel. Dit kan alleen met een tour en een gids. Een kaartje voor een tour kost 100 Britse pond (117 euro). Wie daar ook een afternoon tea bij wil boeken, moet 150 pond (175 euro) betalen. Er zijn slechts veertig tickets per dag beschikbaar. Voor enkele dagen zijn alle kaarten al verkocht.

Toeristen kunnen de tuinen van Balmoral langer bezoeken. Die zijn vanaf mei open voor publiek tot begin augustus. De rondleidingen stoppen voordat koning Charles en Camilla er hun zomervakantie zullen vieren.

Koningin Elizabeth

Tijdens de rondleiding is onder meer de Drawing Room te zien. In deze kamer werd een van de laatste foto's van koningin Elizabeth gemaakt, vlak voordat ze daar de nieuwe premier Truss zou ontvangen. Twee dagen later zou Elizabeth overlijden op Balmoral Castle.

Koningin Elizabeth vlak voordat ze premier Truss ontving in Balmoral Castle

De openstelling van Balmoral Castle is een proef omdat het kasteel, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Buckingham Palace, niet geschikt is voor grote bezoekersstromen. Het verblijf in Aberdeenshire speelt, in een nagebootste setting, ook een prominente rol in de serie The Crown.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl