Een toestel stort neer in een gebouw in Jelaboega, volgens westerse media een dronefabriek
NOS Nieuws

Aanvallen in Russische regio Tatarstan, mogelijk dronefabriek geraakt

In de Russische regio Tatarstan, zo'n 900 kilometer ten oosten van Moskou, zijn meerdere aanvallen uitgevoerd. Westerse persbureaus zeggen op basis van Oekraïense veiligheidsbronnen dat de aanvallen het werk zijn van Oekraïne.

Bij de stad Jelaboega zou een fabriek zijn geraakt waar onbemande Shahed-drones worden gemaakt. Russische media spreken niet van een aanval op een dronefabriek, maar schrijven wel over ten minste zeven gewonden bij een aanval op een slaapzaal in een industrieel gebied ten noorden van de stad Jelaboega. The Washington Post schreef afgelopen jaar dat daar drones worden gemaakt.

In de stad Nizjnekamsk is de op twee na grootste olieraffinaderij van Rusland getroffen. Bij de Taneko-raffinaderij brak volgens het Russische staatspersbureau RIA brand uit, die snel was geblust. De productie is niet verstoord, stelt RIA. De raffinaderij produceert ongeveer 360.000 vaten olie per dag. Niemand zou gewond zijn geraakt.

Drone-aanval op fabriek in Rusland vastgelegd op beeld

Oekraïne valt de laatste tijd vaker Russische olieraffinaderijen aan met drones. De drones die het land gebruikt, hebben een steeds groter bereik gekregen, tot ruim 1000 kilometer, en ze kunnen steeds meer schade aanrichten.

De Financial Times schreef onlangs dat de VS er bij Oekraïne op aandringt om te stoppen met het bestoken van de olieraffinaderijen en opslagtanks. De Amerikanen zijn volgens de krant bang voor stijgende brandstofprijzen. Ook denken ze dat Rusland vergeldingsmaatregelen zal nemen, zoals het afsluiten van pijpleidingen die ook voor het Westen van belang zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl