Geert Wilders
NOS NieuwsAangepast

Wilders wil 'iets van helderheid' over zaak rond Russische inmenging

PVV-leider Wilders had graag gezien dat het kabinet wel namen had genoemd in de zaak rond de Russische desinformatiecampagne. Nu blijft het "een beetje schimmig", zei hij bij aanvang van de formatiegesprekken.

Gisteren schreef minister De Jonge van Binnenlandse Zaken aan de Tweede Kamer dat hij niet wil ingaan op namen die worden genoemd in de affaire rond de Russische desinformatiecampagne die is blootgelegd door Tsjechië.

"Er moet toch iets van helderheid over komen", zei Wilders. Maar hij zegt ook te begrijpen dat het gevoelig is. "Het gaat over inlichtingendiensten, dus de vraag is of dat kan."

In de desinformatiecampagne speelde nieuwssite Voice of Europe een sleutelrol. Met hulp van pro-Russische politici in een aantal Europese landen werd volgens Tsjechië in aanloop naar de Europese verkiezingen geprobeerd om "de territoriale integriteit, soevereiniteit en vrijheid" van Oekraïne ter discussie te stellen.

Inlichtingenbronnen

De Tsjechische krant Denik N schreef vorige week, op basis van gesprekken met inlichtingenbronnen, dat politici ook betaald zijn. Bijdragen zouden onder meer bedoeld zijn voor hun campagnes. Onder anderen politici uit Duitsland, Frankrijk, Polen, België, Hongarije en Nederland zouden zijn benaderd, en sommigen van hen zouden ook zijn gefinancierd.

De autoriteiten in Tsjechië hebben dat niet bevestigd en ook geen namen genoemd. De Jonge schreef gisteren dat hij niet ingaat op mediaberichten over de zaak en dat de Tsjechische geheime dienst niet meer openbaar gaat maken. PVV-leider Wilders wil dat De Jonge toch nog eens vraagt aan de Tsjechen om meer officieel bekend te maken. "Uiteindelijk moet het wel helder worden of er wat aan de hand is of niet."

BBB-leider Van der Plas zei voorafgaand aan de formatiegesprekken dat ze zich afvroeg of het wel handig zou zijn om namen te noemen. " Je moet het werk van de veiligheidsdiensten niet in de weg zitten." Omtzigt van NSC vindt het niet goed dat de Tsjechen wel naar buiten brengen dat er invloed is gekocht, maar dat ze niet zeggen om wie het gaat. "Dat is kwalijk voor de Europese verkiezingen."

Lof van Wilders

In het verleden heeft formatiegenoot Wilders zich positief uitgelaten over de gewraakte website Voice of Europe. Van der Plas wil daar niet op ingaan: "Ik ga niet praten over andere mensen, wat ze vinden en wat ze doen." Omtzigt wijst erop dat de website ten tijde van Wilders' lof in andere handen was.

En dat zei de PVV-leider zelf ook. "Ik heb inderdaad die website in het begin geprezen, maar toen was ie ook nog in Nederlandse handen. Ik heb werkelijk helemaal niets gedaan wat het daglicht niet kan verdragen."

Broodje aap

Op de website Voice of Europe komen regelmatig politici van Forum voor Democratie aan het woord, onder wie partijleider Baudet en Europarlementariër Marcel de Graaff. Partijleden uitten geregeld begrip voor de Russische inval in Oekraïne.

Er is tot nu toe geen bewijs dat Forum zich laat sturen of betalen door Moskou, maar andere partijen in de Kamer wijzen erop dat de boekhouding van Forum, en stichtingen die aan de partij zijn verbonden, niet erg transparant is.

In een lang bericht op X schrijft Baudet dat de berichtgeving van de afgelopen dagen "heeft geleid tot een sfeer van verdachtmakingen" aan het adres van zijn partij. In de verklaring ontkent hij "iedere vorm van financiële, of andersoortige, afhankelijkheid van Rusland".

Vanaf 16.30 uur debatteert de Tweede Kamer met minister De Jonge over Russische beïnvloeding. Baudet schrijft dat zijn partij niet meedoet aan het debat. "Gekibbel en gespeculeer, dat op niets gebaseerd is, bewaart men maar voor de kroeg of de keukentafel", aldus de FvD'er.

Alle andere fracties hebben aangegeven wel mee te doen aan het debat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl