NOS Nieuws

Wekdienst 2/4: Milieudefensie versus Shell • Gijzelnemer Ede voorgeleid

Goedemorgen! Vandaag de volgende stappen in de gijzelingszaak in Ede. Rechters buigen zich over CO2-uitstoot van Shell en over de explosies in Vlaardingen. En de stekker gaat uit het coronadashboard.

Eerst het weer: Vanuit het zuidwesten passeert een buiengebied. In de loop van de middag wordt het droger en breekt de zon hier en daar nog even door. Het wordt tussen 11 en 13 graden.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Vandaag is de eerste van drie zittingsdagen in het hoger beroep in de zaak van Milieudefensie tegen Shell. Van de rechtbank in Den Haag moest Shell de uitstoot in 2030 met 45 procent verlaagd hebben. Shell vindt het geen zaak voor de rechter.
  • Basis-, kader- en praktijkleerlingen van het vmbo beginnen vandaag met hun eindexamens.
  • De man die zaterdag gearresteerd werd voor de gijzeling in een café in Ede, wordt voorgeleid. Vanavond is er een bijeenkomst voor de omwonenden, die tijdens de gijzeling hun huis uit moesten.
  • De zogenoemde derdelanders uit Oekraïne moeten vandaag de opvang uit, maar waar moeten ze naartoe? Rechters zijn het niet met elkaar eens.
  • De rechtbank doet uitspraak tegen de verdachte die betrokken zou zijn bij de explosie bij een gezinswoning in Vlaardingen. Het OM heeft tegen de 27-jarige Viangelo N. een celstraf geëist van dertig maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk.
  • Na vier jaar gaat het coronadashboard van de overheid offline. Het kabinet vindt dat het weinig meer toevoegt, en de bezoekcijfers zijn flink afgenomen.

Dit heb je gemist:

In Deir al-Balah, in het midden van de Gazastrook, zijn vijf medewerkers van voedselhulporganisatie World Central Kitchen om het leven gekomen. Het woordvoeringsbureau van de autoriteiten in Gaza, die onder controle staan van terreurorganisatie Hamas, wijzen naar Israël.

Het zou gaan om inwoners van Polen, Australië, het Verenigd Koninkrijk en hun Palestijnse chauffeur. Daarnaast is volgens de Times of Israël is een van de slachtoffers Iers.

Het is nog niet onafhankelijk vastgesteld dat Israël achter de luchtaanval zat. Israël zegt dat een onderzoek is ingesteld.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Rotterdam hebben fans, familie en vrienden afscheid genomen van rapper Def Rhymz.

De kist werd een uur lang door de Rotterdamse wijk Crooswijk gereden, langs plekken die voor de rapper belangrijk waren:

Rouwstoet voor Def Rhymz door Rotterdam Crooswijk

Fijne dinsdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl