Politie op de hoek van het Rokin en de Dam
NOS NieuwsAangepast

Metrostation Rokin in Amsterdam weer vrijgegeven na 'verdachte situatie'

Het metrostation Rokin, vlak bij de Dam in Amsterdam, is weer vrijgegeven. Dat bevestigt de politie op X. Begin deze avond werd het metrostation ontruimd en werd de nabije omgeving urenlang afgezet vanwege een volgens de politie "verdachte situatie".

Volgens een woordvoerder was er bij de politie informatie binnengekomen over mogelijke explosieven in het metrostation. "Dat soort signalen nemen we uiterst serieus", aldus de zegsman. "Daarom hebben we besloten het station te ontruimen."

De politie zette het Team Explosieven Verkenning in om de situatie ter plaatse te onderzoeken. Inmiddels is het onderzoek afgerond. Er is niets verdachts aangetroffen.

In het kader van het onderzoek verspreidde de politie via Burgernet het signalement van een man:

Omdat de man in kwestie nog niet gevonden is, loopt de burgernetactie nog steeds. Mensen die hem zien, wordt geadviseerd hem niet zelf te benaderen.

Volgens een NOS-redacteur ter plaatse werd het gebied tussen de Dam en het Muntplein een tijdlang afgezet, een afstand van zo'n 700 meter. Ook hing er enige tijd een politiehelikopter in de lucht.

Er was ook politie aanwezig bij winkels in de nabijgelegen Kalverstraat. In die drukke winkelstraat waren enkele grote zaken nog geopend toen de politie onderzoek deed. Straten en stegen tussen de Kalverstraat en het Rokin waren eveneens afgesloten.

Het verkeer in het centrum van Amsterdam was door de afzetting ontregeld. De Noord/Zuid-metrolijn reed tijdelijk niet onder het centrum, maar pendelde tussen de stations Amsterdam-Noord en Centraal Station. De Amsterdamse vervoerder GVB meldde iets voor 20.30 uur dat metro 52 op de Noord-Zuidlijn en de trams die op de halte Rokin stoppen weer hun gebruikelijke route rijden.

Beelden van de politie-inzet rond het Rokin:

Grote politie-actie in centrum Amsterdam, metrostation ontruimd

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl