Het vliegveld van Sofia, de hoofdstad van Bulgarije
NOS Nieuws

Paspoortcontroles op lucht- en zeehavens in Roemenië en Bulgarije afgeschaft

Roemenië en Bulgarije zijn vandaag gedeeltelijk toegetreden tot het Schengengebied. Op lucht- en zeehavens zijn de grenscontroles daardoor komen te vervallen, aan de landgrenzen blijven de controles voorlopig nog wel bestaan.

De toetreding is al jaren een grote wens van de twee Oost-Europese landen, maar een aantal Schengenlanden vond dat ze daar nog niet klaar voor waren. Ook Nederland stemde eerder tegen de toetreding van Bulgarije. Volgens de toenmalige minister van Buitenlandse Zaken Hoekstra moest het land eerst meer doen om corruptie en georganiseerde misdaad tegen te gaan.

Door een veto van Oostenrijk geldt de paspoortcontrole nog wel voor reizigers over land. Volgens Oostenrijk moeten Roemenië en Bulgarije eerst meer doen om illegale migratie tegen te gaan. Het EU-agentschap Frontex ondersteunt Bulgarije en Roemenië bij het beschermen van de buitengrenzen van de EU en zal dat blijven doen.

Later dit jaar wordt er gesproken over het openen van de landsgrenzen. De regeringen van Roemenië en Bulgarije verwachten dat die grenzen voor het einde van dit jaar open kunnen.

Het Schengenverdrag regelt dat inwoners van de EU en visumhouders vrij door de aangesloten landen kunnen reizen. Het gaat om 27 Europese landen, waaronder niet-EU-landen IJsland, Zwitserland, Liechtenstein en Noorwegen. Roemenië en Bulgarije zijn daarbij niet meegerekend, omdat ze nog niet volledig zijn toegetreden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl