NOS Voetbal

Haye geniet na van debuut voor Indonesië: 'Heel mooi en intens'

Haye geniet na van debuut voor Indonesië: 'Heel mooi en intens'

Het was voor Thom Haye zijn 200ste eredivisiewedstrijd zaterdagavond tegen RKC in Waalwijk, maar niets was zo mooi als zijn eerste wedstrijd voor Indonesië afgelopen dinsdag. De 29-jarige middenvelder van sc Heerenveen beleefde een bijzondere week als international.

"Het voetbal wordt daar op een heel emotionele manier beleefd", zegt Haye. "Heel anders dan we in Europa gewend zijn. In ons hotel in Jakarta stond het de hele dag vol met mensen. Op alle verdiepingen en in de lobby staan overal mensen te wachten tot er een speler voorbijkomt."

'Je kan het zo gek niet bedenken'

"Je krijgt steeds kleine cadeautjes", gaat Haye verder. "Foto's, sleutelhangers, allerlei kleine presentjes, je kan het zo gek niet bedenken. Het is een beetje gek. Je zit daar in een soort bubbel. Hier word ik ook wel herkend, maar blijft het op afstand. Daar is het heel intens."

Zijn eerste week als international van Indonesië was zo indrukwekkend dat Haye erkent dat hij alles voor zichzelf nog een keer op een rijtje moet zetten. "Het was heel mooi, maar het is ook wel lekker om weer thuis te zijn", zegt Haye.

De oma en opa van Haye, inmiddels overleden, werden in Indonesië geboren en kwamen later naar Nederland. Vanwege die connectie kon Haye een Indonesisch paspoort aanvragen en kreeg hij deze maand zijn eerste oproep voor het land van zijn grootouders.

  • EPA
    Thom Haye (tweede van links) tegen Vietnam
  • Getty Images
    Thom Haye (links) tegen Vietnam
  • Thom Haye Instagram
    Thom Haye (m)

In de eerste WK-kwalificatiewedstrijd thuis tegen Vietnam in Jakarta (1-0 winst) kon Haye nog niet meedoen en zat hij op de tribune. Vanaf de tribune zag hij Heerenveen-ploeggenoot Nathan Tjoe-a-on, die ook zijn eerste oproep had gekregen, debuteren.

'Heel Indonesië stond op zijn kop'

Dinsdag was het de beurt aan Haye en stond hij aan de aftrap in de uitwedstrijd tegen Vietnam in Hanoi. Indonesië won met 3-0, mede dankzij een assist uit een hoekschop van Haye.

"Het was speciaal", zegt Haye. "Indonesië had al twintig jaar niet gewonnen in Vietnam. Met zo'n resultaat debuteren was heel mooi. Heel Indonesië stond op zijn kop. Op social media ontplofte het."

Woensdagmiddag keerde hij terug uit Hanoi, donderdagochtend stond hij weer op het trainingsveld in Friesland. Dat was ook qua weer een totale omslag: "Het vraagt daar fysiek veel van je, weinig zuurstof, hoge luchtvochtigheid. Wel lekker om hier dan uit het vliegtuig te stappen."

Haye kijkt nu al uit naar deel twee komende zomer. Dan treft hij met Indonesië Irak en de Filipijnen in het vervolg van de WK-kwalificatie. "In juni daar weer aan de bak", grijnst Haye.

De nieuwe Indonesische ster kijkt niet verbaasd op als zijn aantal volgers op Instagram (nu ruim 600.000) dan de miljoen is gepasseerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl