De mannenteams van Cambridge (rechts) en Oxford
NOS Sport

Nederlander Bennema verliest met Oxford-universiteit iconische Boat Race

De Nederlander Jelmer Bennema is er niet in geslaagd de 169ste editie van The Boat Race te winnen. De student wiskunde aan de Oxford-universiteit en zijn acht teamgenoten waren in de zes kilometer lange race over de Theems tien seconden langzamer dan de rivalen uit Cambridge.

Voor de 23-jarige Bennema zou het winnen van de befaamde universiteitsrace "erkenning van de toewijding die ik de afgelopen tien jaar in de sport heb geïnvesteerd" hebben betekend, schreef hij eerder in een bericht op de website van de organisatie. Dit was zijn laatste race.

Als scholier nam Bennema in 2018 deel aan het WK voor junioren. Na een bachelor aan de prestigieuze Princeton-universiteit begon de Utrechtenaar vorig jaar aan een masterstudie in Oxford.

Bennema is de zesde Nederlander die deelneemt aan de iconische race, die in 1829 voor het eerst werd georganiseerd. Gerritjan Eggenkamp, Sjoerd Hamburger, Roel Haen, Olivier Siegelaar (namens Oxford) en Jasper Holst (namens Cambridge) gingen hem voor.

Ernstig vervuild

Normaal gesproken wordt de stuurman of -vrouw van het winnende team na de race in het water gegooid. Dat gebeurde deze keer niet. De roeiers werd dit jaar met klem verzocht deze traditie achterwege te laten.

Door het structureel dumpen van rioolwater is de Theems namelijk ernstig vervuild. Dat heeft Thames Water, het bedrijf dat hier verantwoordelijk voor is, de afgelopen jaren ruim 35 miljoen pond (circa 40 miljoen euro) aan boetes opgeleverd.

Thames tummy

Milieugroep River Action constateerde enkele dagen terug dat de rivier op sommige plekken tot wel tien keer de toegestane hoeveelheid van E. coli bevat. Infectie met deze bacterie kan leiden tot koorts, braken en diarree. Thames tummy, wordt dat in Engeland genoemd.

  • AFP
    De vrouwen van Oxford (zwart) en Cambridge (lichtgroen) in de boot
  • Pro Shots
    De mannenteams van Cambridge (rechts) en Oxford

Bij de vrouwen won het team van Cambridge - zonder Nederlander - voor de zevende keer op rij. Ook vorig jaar pakte Cambridge de dubbel, waarbij zowel de mannen- als vrouwenploeg won.

De laatste Nederlandse die deelnam aan The Boat Race, was Joanneke Jansen in 2016. De masterstudent wiskunde zegevierde toen in de boot van Oxford.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl