Gijzelnemer wordt aangehouden
NOS NieuwsAangepast

Gijzelnemer is 28-jarige bekende van de politie: dit weten we nu

De gijzelnemer die vanochtend urenlang vier mensen in gijzeling hield in café Petticoat in Ede, is een 28-jarige inwoner van de stad. De politie heeft dat aan het eind van de middag bekendgemaakt.

De man is een bekende van justitie; vorig jaar is hij veroordeeld wegens bedreiging. Er zijn geen details vrijgegeven over deze zaak. Bij de gijzeling vandaag legt het Openbaar Ministerie vooralsnog geen directe link tussen de 28-jarige verdachte en de gegijzelden.

Vanmorgen rond 05.15 uur kwam er bij de politie een melding binnen van een gijzeling in het café aan het Museumplein in Ede. Al snel werd duidelijk dat er vier mensen werden vastgehouden. De politie meldde dat de gijzelnemer "een gevaar vormt voor zichzelf of voor de omgeving."

Messen laten zien

De gijzelnemer, van wie de identiteit nog niet bekend is gemaakt, liet een aantal messen zien aan de vier medewerkers van het café die hij vasthield. Die waren aan het schoonmaken toen de gijzeling begon. Er was een feest geweest voor 16-plussers in café Petticoat.

Rond 11.00 uur liet de man drie van de vier gijzelaars gaan, nadat er was onderhandeld. Op beelden was te zien dat de drie geëmotioneerd waren. Rond 12.30 uur kwam de vierde en laatste gijzelaar naar buiten. Niemand raakte gewond.

Vlak daarna volgde ook de gijzelnemer. Hij liep met zijn handen omhoog het café uit en had een bivakmuts op. Hij moest van de politie op zijn knieën gaan zitten, werd geboeid en kreeg een blinddoek om.

Het moment dat de gijzelnemer wordt aangehouden door de politie:

Man wordt geboeid afgevoerd bij café in Ede

Een motief voor de gijzeling is nog niet bekendgemaakt. Ook is niet bekend wat de geestestoestand van de man is. De politie doet onderzoek naar een rugzak die de gijzelnemer in het café had achtergelaten.

De eerste drie gegijzelden worden vrijgelaten:

Het moment waarop drie mensen uit het café in Ede worden gehaald

Een deel van het centrum was de hele ochtend afgezet. In een gebied rondom het café werden 150 woningen ontruimd. De bewoners werden ondergebracht in het gemeentehuis van Ede. Intussen mogen ze weer terug naar huis.

Een omwonende die aan de achterkant van het café woont, zei in het NOS Radio 1 Journaal dat er in de straat veel paniek was. Zelf hoefde hij niet geëvacueerd te worden, maar kon wel alles meekrijgen vanaf zijn balkon. Zo zag hij onder meer dat er een robotarm met een zak naar binnengebracht werd, die vervolgens werd aangenomen door iemand in het café.

De burgemeester van Ede, René Verhulst, sprak van een "vreselijke situatie. Mijn zorg en gedachten gaan uit naar de gegijzelden en hun naasten."

Volg het laatste nieuws over de gijzeling in ons liveblog:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl