Een Hollands plaatje, afgelopen maandag, bij Hilversum
NOS Nieuws

Maart was recordwarm, geen enkele vorstdag in De Bilt

De maand maart was dit jaar recordwarm, maar het weer was wel somber. Dat zegt het KNMI. Met een gemiddelde temperatuur van 9 graden, tegen normaal 6,5 graden, was het de zachtste maart sinds 1901, het begin van de metingen.

Er kwam in De Bilt deze maand geen enkele vorstdag voor. Normaal gesproken telt maart juist acht dagen waarop de minimumtemperatuur onder het vriespunt daalt. Sinds het begin van de metingen kwam het slechts één keer voor dat het in De Bilt niet vroor in maart. Dat was in 1912.

Elders in het land vroor het overigens wel: in Woensdrecht werd het op 24 maart -2 graden. Dat was de laagst gemeten temperatuur van de maand. In Ell werd op 20 maart de hoogste temperatuur van de maand gemeten: 19,5 graden.

Minder zon

Maart was ook droger dan normaal. Er viel gemiddeld 39 millimeter neerslag in Nederland, tegen 53 normaal. In het zuiden viel de meeste neerslag, in het noordwesten was het het droogst.

Het was verder een vrij sombere maand, concludeert het meteorologische instituut. Gemiddeld was er in Nederland 130 uur zon. Dat is minder dan de gemiddelde hoeveelheid van 145 zonuren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl