Een inhaler
NOS Nieuws

Groot tekort aan 'pufjes' voor astmapatiënten

Er is in Nederland een ernstig tekort aan salbutamol aerosol, het meest voorgeschreven 'pufje' voor mensen met astma. Het middel is sinds kort niet of nauwelijks leverbaar en er zijn volgens apothekersorganisatie KNMP amper alternatieven voorhanden. Er zijn in Nederland ruim een half miljoen gebruikers.

De tekorten komen onder meer door productieproblemen bij verschillende fabrikanten. De hoop is dat een aantal soorten binnen een paar weken weer beschikbaar is.

Het probleem wordt herkend door de Long Alliantie Nederland, een samenwerkingsverband van onder meer patiëntenverenigingen, longartsen en zorgverzekeraars. De meeste apotheken hebben nog hooguit twee weken voorraad aan salbutamol aerosol, stelt de vereniging.

Om de grootste problemen op te vangen, heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd vorige week een 'tekortenbesluit' genomen, waardoor het inhalatiemiddel mag worden geïmporteerd uit andere landen. Het is echter onduidelijk in hoeverre dit soelaas zal bieden.

"Dat hangt af van de vraag in welke mate ze die middelen in het buitenland wel beschikbaar hebben", zegt een woordvoerder van apothekersorganisatie KNMP. "Daar hebben wij op dit moment geen goed zicht op."

Aanbevelingen en alternatieven

Omdat ook andere inhalatiemedicijnen niet of beperkt leverbaar zijn, komt de Long Alliantie met een overzicht (.pdf) met mogelijke alternatieven. Patiënten kunnen bijvoorbeeld een poeder gaan gebruiken, afhankelijk van hun leeftijd.

Apothekers krijgen van de organisatie het advies om hun schaarse aerosolen te reserveren voor kinderen onder de 6 jaar. Die hebben nog niet genoeg inademingskracht om inhalatoren met poeder te gebruiken.

Meer medicijntekorten

Apothekers kampen al geruime tijd met veel medicijntekorten. Vorig jaar registreerde brancheorganisatie KNMP een recordaantal van 2292 tekorten, werd onlangs bekend. 5 miljoen Nederlanders ervoeren de gevolgen van zo'n tekort.

Robin (16) krijgt nu een alternatief voor salbutamol, maar dat werkt minder goed. Het tekort levert de familie veel stress op:

Groot tekort aan astmamedicijn, alternatief werkt niet altijd even goed

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl