NOS Voetbal

Toch grotere selecties op het EK? UEFA gaat erover in gesprek met bondscoaches

Bondscoach Ronald Koeman kondigde na de oefenwedstrijd tegen Duitsland aan dat hij een lobby wilde beginnen om 26 in plaats van 23 spelers mee te mogen nemen naar het EK. De UEFA lijkt in ieder geval naar die wens te willen luisteren en praat er met de bondscoaches over in een ontmoeting op 8 april.

De UEFA verruimde de selecties voor het EK in 2021, toen de coronapandemie nog volop woedde. Ook tijdens het WK van 2022 bestonden de selecties uit 26 spelers. Die regel is voor het komende EK weer teruggedraaid.

Na afloop van het verloren duel met Duitsland uitte Koeman zijn ergernis daarover. "Ik vind het absurd dat we maar 23 spelers kunnen selecteren. Als er meer dan één wegvalt, kun je al geen 11 tegen 11 meer spelen op de training. Dat is belachelijk... Ik ga wel lobbyen voor meer, want ik weet dat meer landen dit vinden."

'Pandemie is voorbij'

UEFA-topfunctionaris Giorgio Marchetti zegt nu in ieder geval in gesprek te willen. "Natuurlijk zullen we op 8 april luisteren naar de wensen van de bondscoaches. Het zou gek zijn als we dat niet deden. Ze mogen hun argumenten aandragen en dan zullen we kijken wat er gebeurt. Door de COVID-pandemie zijn de regels veranderd, maar die pandemie is nu voorbij."

Op 7 juni, negen dagen voor de eerste wedstrijd van Oranje, moet er een definitieve spelerslijst zijn ingeleverd bij de Europese voetbalbond. Als er dan nog iemand geblesseerd raakt, mag er geen vervanger worden opgeroepen, tenzij het een keeper betreft.

Koeman wil 26 spelers mee naar EK: '23 is belachelijk'

"Met de intensiteit en het aantal wedstrijden dat we spelen, vind ik dat het aantal verhoogd moet worden naar 26", zei Koeman daarover. "Je zit ook nog eens aan het einde van het seizoen. Wij waren voor deze interlandperiode al drie spelers kwijt met blessures, wat als dat gebeurt vlak voor het EK? Ik ga wel lobbyen dat we meer spelers mogen meenemen."

Koeman tekende erbij aan dat meerdere bondscoaches het met hem eens waren. Onder hen Julian Nagelsmann, de trainer van Duitsland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl