NOS NieuwsAangepast

Bosma: Baudet heeft spijt van uitspraken tegen Klaver

Forum voor Democratie-leider Baudet heeft spijt van zijn uitspraken in de richting van GroenLinks-PvdA-Kamerlid Klaver. Dat heeft Kamervoorzitter Bosma van Baudet gehoord in een telefoongesprek. Baudet dreigde Klaver gisteren na afloop van een Kamerdebat "op zijn bek te slaan".

Volgens Bosma heeft Baudet zich naar eigen zeggen laten meeslepen "in de felheid van het debat". De Kamervoorzitter voegde eraan toe dat Baudet dat zelf ook naar buiten zal brengen. Bosma is hier "heel blij mee".

De Kamervoorzitter had Baudet ontboden voor een gesprek vanochtend, maar de FvD-leider is niet gekomen. "Hij stelde dat hij hier niet kon zijn en dat hij een andere afspraak had", zei de Kamervoorzitter daarover.

Baudet kan niet geloven dat Klaver zich echt bedreigd heeft gevoeld

Enige tijd na de verklaring van Bosma zette de FvD-leider inderdaad op X dat hij zich "te veel heeft laten opjuinen" door Klaver en dat hij het niet had moeten zeggen. Hij biedt zijn excuses aan.

Volgens Baudet was er overigens geen sprake van "echte bedreigingen". Hij kan ook niet geloven dat Klaver zich echt bedreigd heeft gevoeld: "Hij rende naar de meester, naar Martin Bosma en ging klikken." De FvD-leider vindt "het hele circus dat er nu omheen ontstaat echt heel belachelijk".

Dat Baudet "in verband met een kickboxtraining" niet op de voorgestelde tijd naar de voorzitter kon, heeft hij naar eigen zeggen gisteravond direct aan Bosma laten weten.

De Kamervoorzitter had Baudet ontboden voor een gesprek vanochtend, maar de FvD-leider is niet gekomen:

Baudet 'heeft spijt' van uitspraken, Kamervoorzitter wil strengere regels

Baudet was door Bosma uitgenodigd voor een gesprek naar aanleiding van het dreigement van de FvD-voorman aan het adres van Klaver na een debat. Dat debat ging over een initiatiefwet van Forum voor Democratie om een referendum te houden over het Nederlandse lidmaatschap van de EU.

In het debat zelf waren er al heftige botsingen tussen Baudet aan de ene kant en Klaver en D66-Kamerlid Paternotte aan de andere kant. Klaver en Paternotte stelden Baudet kritische vragen over zijn mogelijke banden met Rusland.

Stukken van Stichting

Toen de voorzitter het debat had beëindigd, dreigde Baudet Klaver "op zijn bek te slaan" als hij nog een keer naar stukken van de Stichting Forum voor Democratie zou vragen. Die stichting richtte Baudet in 2014 op om de activiteiten rond het Oekraïne-referendum te organiseren.

In een brief aan Baudet noemde Kamervoorzitter Bosma de bedreiging door Baudet "volstrekt onaanvaardbaar". Volgens hem zijn grenzen en fatsoensnormen overschreden en is ook het aanzien van Kamer en politiek geschaad. En vandaag herhaalde Bosma dat het gedrag van de FvD-voorman van gisteren niet te tolereren is: "Je kan niet als Kamerleden onderling elkaar met geweld gaan bedreigen."

Kamervoorzitter: hier is nooit aan gedacht

De Kamervoorzitter voegde eraan toe dat bij recente aanpassingen van het Reglement van Orde van de Kamer er nooit aan is gedacht dat "we geweldsincidenten in de plenaire zaal zouden kunnen hebben buiten de vergadering om". Hij gaat er met het Kamerbestuur over praten hoe hier in de toekomst mee moet worden omgegaan.

Bosma is er zelf voor om voortaan iemand in dit soort gevallen te kunnen schorsen. Volgens hem zijn er in elk geval nu geen sancties van de Kamer tegen Baudet mogelijk.

Klaver zei vandaag dat de woorden van Baudet echt bedreigend waren. "En ik vind het een verkeerd signaal aan de rest van Nederland. Hij is een grens ver overgegaan." De GroenLinks-PvdA-politicus laat het er nu verder bij en zal geen aangifte doen tegen Baudet. Klaver wil wel nog steeds antwoord op de vragen over de stukken die hij gisteren heeft gevraagd.

Klaver vindt dat de uitspraken van Baudet hier niet horen:

Klaver over uitspraken van Baudet: 'Verkeerd signaal aan rest van Nederland'

Bosma vindt het "een belangrijk iets" dat Klaver zich bedreigd heeft gevoeld. "Maar de intentie van Baudet lijkt me positief, namelijk dat hij dit hele verhaal uit de wereld wil hebben", zei de Kamervoorzitter vanmorgen. Ook Bosma onderneemt geen nadere stappen tegen de FvD-voorman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl