De Turkse delegatie bij de Europese Spelen van 2015
NOS SportAangepast

Istanbul neemt met organisatie Europese Spelen (2027) voorschot op olympisch bid

De Europese Spelen van 2027 worden in de Turkse metropool Istanbul gehouden. Dat heeft het uitvoerend comité van de Europese olympische commissie unaniem besloten.

In juni moeten alle nationale olympische comités nog wel akkoord gaan, maar Istanbul is de enige nog overgebleven kandidaat. Er hoeven overigens geen extra stadions gebouwd te worden voor het evenement.

De Europese Spelen vinden sinds 2015 plaats en achtereenvolgens waren Bakoe, Minsk en Krakau de steden waar de sportwedstrijden werden gehouden.

Olympische Spelen

De Europese Spelen van 2027 zijn samen met het EK voetbal van 2032 voor mannen, dat Turkije samen met Italië op zal zetten, uitgelezen mogelijkheden voor Turkije om te bewijzen dat het grote sportevenementen kan organiseren.

De Turken mikken namelijk op de organisatie van de Olympische Spelen in 2036. Istanbul heeft eerder geprobeerd de Spelen van 2000, 2008 en 2020 te organiseren, maar die pogingen bleken niet vruchtbaar.

Voor de Spelen in 2036 moeten de Turken het waarschijnlijk opnemen tegen de toekomstige hoofdstad van Indonesië (Nusantara) en India, waar de plaats nog niet van bekend is. De Australische stad Brisbane zal de Spelen van 2032 organiseren, na Parijs (2024) en Los Angeles (2028).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl