NOS Sport

Nederland is olympische zwemmer rijker: Tjon-A-Joe heeft paspoort binnen

Zwemmer Tjon A-Joe krijgt paspoort en kan voor Nederland naar Spelen

Renzo Tjon-A-Joe kan bij de Olympische Spelen in Parijs uitkomen voor Nederland. De in Suriname geboren zwemmer heeft vandaag uit handen van de burgemeester van Zaanstad een Nederlands paspoort gekregen.

De 28-jarige Tjon-A-Joe, specialist op de vrije slag en de vlinderslag, deed voor zijn geboorteland al mee aan de Spelen van 2016 en 2021. Bij die tweede gelegenheid, in Tokio, was hij vlaggendrager voor Suriname.

"In Suriname had ik mijn plafond bereikt. De faciliteiten waren daar matig. Er is bijvoorbeeld geen olympisch bad. Er is geen topsportstructuur", maakt Tjon-A-Joe de vergelijking.

"Hier in Nederland is het voor mij heaven. Ik identificeer me met de mentaliteit van TeamNL en dat is winnen. Ik denk dat ik iets moois kan brengen naar de topsport in Nederland."

Bij kwalificatiewedstrijden in april 2023 in Eindhoven voldeed Tjon-A-Joe op de 50 meter vrije slag aan de olympische eis. Nu hij officieel beschikt over een Nederlands paspoort, geldt de 21,88 die hij toen neerzette formeel als gezwommen limiet.

Op zoek naar betere trainings- en wedstrijdmogelijkheden besloot Tjon-A-Joe na de coronapandemie naar Nederland te verhuizen, waar hij met steun van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) mee kon trainen bij De Dolfijn in Amsterdam.

'De power zit bij de atleten'

De zwemmer is opgelucht dat hij zijn paspoort heeft. "Het is net op tijd, ik ben blij. Het was een achtbaan. Een bijzonder moment, want een eerdere aanvraag die ik vorig jaar deed, werd door de IND afgewezen, omdat ik nog niet aan de regels voldeed."

"Ik word hierdoor niet minder Surinaams", vervolgt Tjon-A-Joe, die hoopt met zijn naturalisatie een voorbeeld te zijn voor andere topsporters uit zijn geboorteland.

"Als je iets wilt, kan het. De power zit bij de atleten. Hopelijk worden de beleidsmakers in Suriname nu ook wakker en hoeft zoiets als ik heb doorgemaakt nooit meer te gebeuren."

Renzo Tjon-A-Joe draagt in Tokio de vlag voor Suriname

De KNZB mag per individuele afstand twee zwemmers naar de Spelen afvaardigen. Op de 50 meter vrij is dat behalve Tjon-A-Joe vooralsnog ook de eveneens in Suriname geboren Kenzo Simons, die bij de WK langebaan in Doha 21,73 zwom.

Andere Nederlandse zwemmers kunnen nog onder hun tijden zwemmen bij de Eindhoven Qualification Meet van 11 tot en met 14 april.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl