Para-wielrenners Bangma en Bos op het WK in Glasgow vorig jaar
NOS Sport

Baanwielrenners met twee keer WK-goud naar Paralympics: 'Kunnen beter dan in Tokio'

Met twee gouden medailles, één keer zilver en drie bronzen plakken keert de Nederlandse para-baanwielerploeg terug van het WK in Rio de Janeiro. Het was een goede generale repetitie voor de Paralympics in Parijs, vindt bondscoach Floris Goesinnen.

"Ik ben tevreden. Het ging hier niet enkel om winnen, maar ook om een plekje in de selectie voor Parijs. Daarom was er ook wel extra spanning voor de renners."

Caroline Groot pakte goud op de tijdrit van 500 meter in de C5-klasse, terwijl Tristan Bangma en piloot Patrick Bos hun hegemonie op de achtervolging in de B-klasse verlengden.

Dit weekend lieten Tristan Bangma en zijn piloot Patrick Bos alvast zien in topvorm te verkeren. Ze reden in Rio een wereldrecord op hun favoriete onderdeel, de achtervolging, waarop ze al meervoudig wereld- en paralympisch kampioen zijn.

Het duo reed met gemiddeld 60,4 kilomter per uur naar een recordtijd op de 4.000 meter: 3 minuten, 58 seconden en 397 duizendsten. Daarmee verbraken ze het wereldrecord dat ze vorig jaar zelf neerzetten op het WK in Glasgow.

"Het was een goed en realistisch WK", vindt bondscoach Goesinnen. "De meesten hebben naar behoren gepresteerd. Ook renners als Matthijs Drenth, Martin van de Pol en Aniek van den Aarssen hebben laten zien wat ze kunnen met het oog op de Spelen."

Of zij allemaal meegaan naar Parijs, is nog de vraag. Goesinnen moet de schifting nog maken en maakt hierbij een afweging tussen baan- en wegwielrenners. Niet iedereen zal mee kunnen, maar het WK van afgelopen weekend helpt hem om de puzzel te leggen.

Negen keer goud in Tokio

De lat ligt komende zomer in ieder geval hoog. Op de vorige Paralympics in Tokio behaalden de Nederlandse para-baanwielrenners twee keer goud, één keer zilver en één keer brons.

Met het wegrenners erbij was de prestatie in Tokio nog indrukwekkender: negen keer goud, drie keer zilver en viermaal brons.

"Die prestatie kunnen we zeker evenaren", zegt Goesinnen. "Ik geloof zelfs dat we in potentie nog beter kunnen, maar wel met de kanttekening dat veel in Tokio onze kant op viel. We wonnen daar bijna alleen maar goud."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl