Bassirou Diomaye Faye tijdens zijn verkiezingscampagne vorige week
NOS Nieuws

Oppositiekandidaat wint presidentsverkiezingen in Senegal

Het lijkt erop dat oppositiekandidaat Bassirou Diomaye Faye president wordt van Senegal. De kiescommissie moet de uitslag van de verkiezingen nog officieel bevestigen, maar Fayes belangrijkste tegenstander, oud-premier Amadou Ba, en zittend president Macky Sall hebben hem gefeliciteerd met zijn overwinning.

Met 90 procent van de stemmen geteld heeft Faye bijna 54 procent van de stemmen gekregen, meldt persbureau Reuters. Enkele uren na het sluiten van de stembureaus had Faye al een duidelijke voorsprong op de zestien andere presidentskandidaten. Zijn aanhangers zijn toen meteen de straat op gegaan om feest te vieren. De officiële uitslag wordt later deze week verwacht.

Aanhangers van Faye vierden de eerste uitslagen met vuurwerk, vlaggen en vuvuzela's.

Bassirou Diomaye Faye kwam tien dagen geleden vrij uit de gevangenis, net als zijn rechterhand, de bekendere oppositieleider Ousmane Sonko. Die mocht zelf niet meedoen aan de verkiezingen vanwege een veroordeling in een verkrachtingszaak, die volgens zijn entourage voortkwam uit een politiek gemotiveerd proces . Met de campagneleus 'Diomaye Mooy Sonko', Diomaye is Sonko, probeerde de oppositie kiezers ervan te overtuigen dat een stem op Diomaye ook een stem is op de populaire Sonko.

De oppositie richtte zich in zijn campagne vooral op jongeren die verandering willen in het land. 60 procent van de Senegalezen is jonger dan 25 jaar en binnen die groep is veel onvrede door werkloosheid, inflatie en een gebrek aan perspectief. Faye heeft beloofd de werkloosheid aan te pakken, corruptie te bestrijden en het land weer in rustiger vaarwater te brengen.

Protesten

De afgelopen twaalf jaar was Macky Sall president van Senegal. Protesten tegen zijn beleid werden de afgelopen jaren met harde hand neergeslagen. Zeker zestig mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Begin februari laaide de onrust weer op omdat Sall besloot de verkiezingen uit te stellen van 25 februari naar 15 december. De Constitutionele Raad stak daar een stokje voor.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl