In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

600.000 wormen moeten zorgen dat Stadspark Groningen droog is op Koningsdag

Het evenemententerrein in het Stadspark in Groningen is door de vele regenval kletsnat. Om het terrein droog te krijgen voor Koningsdag is een opvallende oplossing gevonden: er zijn 600.000 wormen ingezet.

"Eind april wordt op dit terrein Koningsdag gevierd, en niet lang daarna is er het Bevrijdingsfestival. Er ligt wel drainage onder het terrein, maar die kan deze hoeveelheid water niet aan", zegt woordvoerder Guido Roegholt van de gemeente.

Wormenkweker Bernard Mekelenkamp uit Oostwold is de eigenaar van ongeveer vijf miljoen wormen. "Eerst voor de hengelsport, later ben ik ze gaan kweken voor het produceren van compost en het verbeteren van de bodemstructuur", legt hij uit aan RTV Noord.

De gemeente Groningen riep de hulp in van 600.000 wormen

Dat laatste is precies wat de gemeente Groningen voor ogen heeft. Vier weken geleden zijn de wormen uitgezet in het Stadspark. Ze zorgen er door hun graafwerk voor dat het water sneller afgevoerd wordt. Daarnaast gaat het gras beter groeien door de verbeterde bodemstructuur.

De worm die daarvoor wordt ingezet is de pendelaar. Die soort is groter is dan de tuinworm. "Pendelaars gaan vooral verticaal de diepte in, tot drie meter diep of totdat ze het grondwater bereiken."

Uit een recente inspectie blijkt dat het terrein al droger is. "Daar mogen we niet over klagen, want we zien al direct de eerste effecten", aldus Roegholt.

Advertentie via Ster.nl