Fritz Wepper (rechts) naast Horst Tappert die Derrick speelde.
NOS NieuwsAangepast

Duitse acteur Fritz Wepper (82), Harry uit Derrick, overleden

De Duitse acteur Fritz Wepper is op 82-jarige leeftijd overleden. In Nederland was hij vooral bekend als Harry Klein, de assistent van hoofdinspecteur Derrick uit de gelijknamige serie.

De razend populaire krimi (281 afleveringen) was in Duitsland op televisie van 1974 tot 1998. Ook in Nederland kreeg de serie, die werd uitgezonden door de TROS, veel fans.

De serie wordt zowel in Nederland als Duitsland niet meer herhaald. Aanleiding daarvoor is het nazi-verleden van Horst Tappert, die de hoofdrol in Derrick vertolkte. Tappert overleed in 2008. Vijf jaar na zijn dood werd ontdekt dat hij in de oorlog bij de Waffen-SS had gezeten.

Derrick werd in Nederland gepersifleerd door de makers van Jiskefet, met als uitgangspunt de gevleugelde zin die voorgoed met Derrick is verbonden: "Harry, hol schon mal den Wagen". Die is overigens in de echte serie nooit zo uitgesproken, al vroeg inspecteur Derrick zijn assistent wel geregeld om een auto. ("Harry, wir brauchen den Wagen. Sofort.")

Wepper, geboren in München in 1941, speelde in meer series en films. Zo speelde hij samen met zijn broer Elmar in de tv-serie Zwei Brüder. In 1972 speelde hij een belangrijke bijrol in Cabaret van Bob Fosse.

Ook won hij meerdere Duitse tv-prijzen, waaronder een prijs voor zijn rol in de serie Um Himmels Willen. Ook kreeg hij in 2019 een oeuvreprijs, de Bayerischen Fernsehpreis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl