NOS Nieuws

Wekdienst 25/3: Asielzoekersopvang Leeuwarden geopend • Deadline voor fraudeboete Trump

Goedemorgen! In Leeuwarden wordt een tijdelijke asielzoekersopvang geopend. En Donald Trump moet vandaag een borgsom van 454 miljoen dollar betalen.

Eerst het weer: het is vandaag wisselend bewolkt en op de meeste plaatsen droog. Bij een zwakke of matige naar zuidoost draaiende wind wordt het vanmiddag 10 tot 12 graden.

Weerplaza maandag 25 maart

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En hier zie je waar wordt gewerkt aan het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het WTC Expo Leeuwarden wordt een tijdelijke asielzoekersopvang geopend met ruimte voor 250 mensen. De locatie is bedoeld als overlooplocatie voor Ter Apel: als het aantal asielzoekers daar boven de 2000 komt, worden ze overgebracht naar Leeuwarden, waar ze maximaal tien dagen mogen verblijven.
  • De Amerikaanse oud-president Trump moet uiterlijk vandaag een borgsom van 454 miljoen dollar betalen in een door hem verloren fraudezaak. Het is niet duidelijk of de aanklagers meteen over zullen gaan tot beslaglegging als hij die deadline mist.
  • Kinderen uit groep 8 van de basisschool kunnen zich aanmelden voor de middelbare school. Voor het eerst is daar een landelijke week voor. Door één centrale aanmeldweek voor alle leerlingen heeft iedereen evenveel kans om op zijn favoriete school te komen.

Dit is er vannacht gebeurd:

Vier verdachten van de aanslag op een concertzaal in een voorstad van Moskou zijn officieel aangeklaagd voor terrorisme. Ze blijven tot zeker 22 mei in voorarrest, staat in een verklaring van de rechtbank in de Russische hoofdstad. De vier verschenen gisteren zwaar gehavend in de rechtszaal.

De rechtbank stelt dat twee van de vier verdachten hebben bekend dat ze schuldig zijn aan het bloedbad. Het is niet duidelijk onder welke omstandigheden die bekentenis zou zijn afgelegd. Op sociale media doen berichten over mishandeling de ronde, daarvan zouden ook beelden zijn gelekt.

De verdachten zijn tussen de 19 en 32 jaar en komen volgens Russische media uit Tadzjikistan. Ze zouden wel in Rusland wonen. Bij de aanslag op concertzaal Crocus City Hall kwamen zeker 137 mensen om het leven en raakten ten minste 182 mensen gewond, van wie er ruim honderd in het ziekenhuis liggen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In West-Polen is herdacht dat tachtig jaar geleden tientallen krijgsgevangen probeerden te ontsnappen uit een nazi-gevangeniskamp. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zaten in het kamp talloze geallieerde piloten vast. Via tunnels, waar ruim een jaar in het geheim aan was gewerkt, probeerden 76 gevangenen op een nacht buiten de omheining te raken.

Militairen en nabestaanden legden bij de herdenking bloemen en droegen foto's van piloten die meededen aan de uitbraak, waarop de filmklassieker The Great Escape (1963) is gebaseerd.

Britse militairen van de RAF houden portretten vast van doodgeschoten ontsnapte gevangenen

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl