Max Verstappen
NOS Sport

Oververhitte rem stopt zegereeks Verstappen: 'Wist dat deze dag keer zou komen'

Racen met de handrem erop is onbegonnen werk. En als de rem dan ook nog in de fik vliegt, kom je al helemaal nergens. Max Verstappen had vanaf de start van de Grand Prix van Australië een groot probleem met zijn rechterachterrem.

"Het blijft een mechanische sport, waarbij dit soort tegenslagen kunnen gebeuren. Ik wist dat deze dag een keer zou komen", zei Verstappen in een persbericht van Red Bull Racing.

Eerst schoot hij even van de baan, waarover Verstappen zei dat het voelde alsof de handrem was aangetrokken. Later vloog de volledige remschijf in de brand, waarna die zelfs ontplofte. De drievoudig wereldkampioen verliet de race, die gewonnen werd door Ferrari-coureur Carlos Sainz.

Max Verstappen

Verstappen merkte al snel dat zijn auto niet in de juiste staat was voor een tiende zege op rij en de derde overwinning van dit seizoen. "Vanaf de start konden we in de data al zien dat de rem rechtsachter niet meer afkoelde", zei Verstappen bij Viaplay.

Rem koelde niet meer af

"Tijdens de allereerste ronden zijn de remmen nog redelijk koud. Daarna zie je dat remmen normaal werken: dat ze warmer worden tijdens het remmen en dan weer afkoelen. Maar de rem aan de rechterachterkant koelde nooit meer af. Die bleef maar omhoog gaan, dan heb je een enorme split, en loopt er iets aan."

Na vier ronden over het circuit in Melbourne was de rook zichtbaar. "Ik heb rook, brand, brand, brand, mijn remmen", communiceerde hij nog met zijn op dat moment machteloze team. Even later stapte de Nederlander uit. "We weten nog niet precies wat, maar daar is iets fout gegaan", sprak Verstappen.

Ook problemen bij Pérez

Zijn teambaas Christian Horner vulde aan: "We zullen de schade nagaan om te begrijpen wat de oorzaak van het probleem is. Het lijkt inderdaad dat het remprobleem er al vanaf de start was, waardoor Max een paar 'momentjes' had en het uiteindelijk vlam vatte", zei Horner bij Sky Sports.

Ook bij Verstappens teamgenoot Sergio Pérez liep de race in Australië niet gesmeerd. De Mexicaan werd uiteindelijk vijfde, achter de twee Ferrari's en twee McLarens. Volgens Horner had Pérez ook pech in Melbourne. "Sergio wist het misschien niet, maar zijn auto liep schade op bij een inhaalactie waardoor hij minder downforce had. Daardoor slijten banden sneller."

De teambaas van Red Bull Racing feliciteerde Ferrari, de winnaars van de dag, en voegde nog toe dat het uitvallen van Verstappen "pijn doet bij ons allemaal".

Verstappen leek het allemaal professioneel op te pakken. Zijn blik is alweer gericht op de volgende klus: over twee weken in Suzuka, Japan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl