Het welkomstpakket in de 'uitwaaibungalow'
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Stichting van doodzieke Jade biedt gezinnen uitwaaimoment op het strand

Vlakbij het strand van 's Gravenzande verblijft er dit weekeinde voor het eerst een gezin in een 'uitwaaibungalow'. Het gezin, dat bijna een jaar geleden een kind verloor aan kanker, krijgt het verblijf aangeboden door een speciale stichting die is opgericht door de doodzieke Jade Kops (17).

"Het is fantastisch om zoiets negatiefs in zoiets positiefs om te kunnen zetten", zegt Jade Kops bij Omroep West. "Daar zijn gewoon geen woorden voor."

Jade is al drie jaar erg ziek. Ze heeft een zeldzame spiertumor in haar keel. Inmiddels heeft ze meer dan vijfhonderd chemobehandelingen, tientallen operaties, opnames, scans en heel veel bestralingen gehad. Maar ze is er nog. En ze blijft graag optimistisch, ook op Instagram, met een blog over haar leven met kanker.

Een paar maanden geleden richtte ze de Stichting Jade Uitwaaimomenten op, omdat ze wil dat mensen die hetzelfde meemaken als zij en haar ouders even een moment van ontspanning moeten kunnen hebben. En dat kan in een speciale zorgbungalow op een vakantiepark aan de kust. Er zijn daar niet alleen speciale extra voorzieningen, Jade heeft ook hulpmiddelen geregeld zoals een rolstoel met brede banden die het strand op kan.

Rollercoaster

Dit weekeinde zit daar een jong gezin uit het Brabantse Schaijk. Ze zijn met zijn drieën, maar eigenlijk hadden ze met zijn vieren moeten zijn. Hun oudste dochter Nomi overleed bijna een jaar geleden aan de gevolgen van kanker, vijf jaar oud. Moeder Yvon zegt blij te zijn dat ze even kan bijkomen van een heel verdrietige en hectische periode. "Je kunt dat bijna niet uitleggen aan iemand die het niet meemaakt", stelt ze. "Ik zeg altijd: het is een rollercoaster en dat is het ook echt."

Het gezin dat nu in de bungalow zit, is het eerste. Maar volgens Jades vader René loopt het storm met aanvragen. "We hebben al achttien gezinnen die we kunnen helpen dankzij de hulp van donaties en de sponsoring van bedrijven", zegt hij. "Onze droom is om ooit een eigen huisje te hebben voor de uitwaaimomenten, maar daarvoor hebben we nog heel veel meer geld nodig."

Niets betalen

Jade en haar vader richten zich daarbij vooral op gulle giften van buitenaf. Want de gezinnen die er even uit mogen, hoeven niets te betalen. "Het kost ze niets en dat willen ze zo houden ook", aldus René Kops. "We willen ze ontlasten, ook van het zelf betalen van de rekening."

In het vakantiehuisje zijn de tassen uitgepakt voor het weekend. Op tafel staat een plantje in een roze potje, er brandt een kaars in een pot met de tekst: Dag lieve Nomi. Ernaast staat een kaart met de foto van een meisje met een slang in haar neus en een mutsje op haar hoofd.

Advertentie via Ster.nl