NOS Sport

Op andere motor meldt 16-jarige Van Drunen zich voor wereldtitelstrijd WMX

  • Ronald van Dam

    volgt motorsport voor NOS Sport

  • Ronald van Dam

    volgt motorsport voor NOS Sport

De 16-jarige Lotte van Drunen begint dit weekend in het Spaanse Arroyomolinos aan haar tweede seizoen in de WMX, het wereldkampioenschap motocross voor vrouwen. En daar heeft ze zin in. "Laat maar komen. Het is een lange winter geweest zonder wedstrijden."

Haar debuutseizoen was om van te dromen. De geboren Sliedrechtse won de eerste manche die ze reed, boekte in Arnhem voor eigen publiek haar allereerste grand prixzege, stond drie keer op het podium en sloot het jaar af als nummer drie van de wereld.

Wereldtitelstrijd

Het Nederlandse talent kon zich meteen goed meten met ervaren motocrossers als viervoudig wereldkampioen Courtney Duncan en Daniela Guillen. De Nieuw-Zeelandse en Spaanse waren de enigen die Van Drunen in de wereldtitelstrijd voor bleven en zij gelden ook dit seizoen weer als haar grootste concurrenten.

"Het was mijn eerste seizoen op de zwaardere 250-machine, een heel nieuw begin", blikt Van Drunen terug. "Het is een jaar geworden om nooit te vergeten. Beter dan ik had verwacht."

Van Drunen verschijnt dit seizoen op een andere motor aan de start. Ze heeft afgelopen winter het gifgroen van Kawasaki ingeruild voor het kobaltblauw van Beats Yamaha.

"We kregen een mooi aanbod van Yamaha Motor Europa", legt Van Drunen de overstap uit. "Ik ben er blij mee. Het voelt als een goede motor, maar we moeten afwachten of het ook de beste is."

Snel vertrouwd

Een compleet nieuwe motor van een ander merk. Je zou denken dat zoiets een grote overgang is. Niet voor Van Drunen. Voor haar is een motor een motor, waar je gewoon hard mee moet gaan.

"Het zijn allebei Japanse merken, ze sturen hetzelfde. Het motorblok en frame zijn wel totaal anders. Misschien dat andere rijdsters daaraan moeten wennen, voor mij voelt het al heel snel vertrouwd aan."

Sneller dan ze misschien zelf wil, is Van Drunen het boegbeeld van het Nederlandse motocross bij de vrouwen geworden, al wuift ze dat zelf weg. "Zo zie ik mezelf niet."

Lotte van Drunen op haar nieuwe motor

De boegbeeldrol was altijd weggegeld voor Nancy van de Ven, die in 2021 - en tot nu toe de als enige Nederlandse - wereldkampioen werd. Maar zij moest noodgedwongen een punt achter haar carrière zetten als gevolg van blessureleed na een zware crash in Frankrijk vorig seizoen.

"Nancy deed altijd goed mee in het WK en is wereldkampioen geworden. Maar ik kan haar keuze wel begrijpen", aldus Van Drunen, zich realiserend dat motocross een risicovolle sport is waarin blessures constant op de loer liggen. "Dat kan altijd gebeuren. Maar op de motor ben ik daar niet mee bezig."

Van Drunen houdt het graag simpel. "Een aantal grand prix-zeges binnenslepen zou mooi zijn. Ik wil goed voorbereid aan de start verschijnen en het beter doen dan vorig seizoen. Echte doelen heb ik niet, maar het kan altijd beter."

Zeven wedstrijden

Het nieuwe seizoen in de WMX telt zeven wedstrijden in zes verschillende landen, waaronder de Grand Prix van Nederland op 17 en 18 augustus.

Behalve Van Drunen komen er nog vier Nederlandse vrouwen aan de start: Lynn Valk, Britt Jans-Bekken, Shana van der Vlist en Danée Gelissen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl