Het asielzoekerscentrum in Ter Apel
NOS Nieuws

Opnieuw te veel asielzoekers in Ter Apel, dwangsom nu boven kwart miljoen

Afgelopen nacht sliepen er opnieuw te veel asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel. Het was de zeventiende keer dat dit gebeurde, daardoor is de dwangsom die het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moet betalen opgelopen tot 255.000 euro.

Er brachten van vrijdag op zaterdag 2164 asielzoekers de nacht door in Ter Apel. Er mogen niet meer dan 2000 mensen in het aanmeldcentrum verblijven, zo oordeelde rechter eerder dit jaar. Wanneer dat aantal wordt overschreden, moet het COA per keer een dwangsom van 15.000 euro betalen aan gemeente Westerwolde, waar Ter Apel onder valt.

Het was de veertiende nacht op rij dat er te veel asielzoekers verbleven in Ter Apel.

In Leeuwarden wordt maandag een tijdelijke opvang geopend met ruimte voor 250 mensen. De locatie is bedoeld als overlooplocatie voor Ter Apel: als het aantal asielzoekers daar boven de 2000 komt, worden ze overgebracht naar de Friese hoofdstad. Daar mogen ze maximaal tien dagen verblijven. In het Drentse Tweede Exloërmond, vlakbij Ter Apel, is ook een dergelijke overlooplocatie, maar die sluit aan het einde van deze maand.

Steekpartij

Bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel was gisteravond een steekincident, waarbij een persoon zwaar gewond is geraakt. Deze persoon is overgebracht naar het ziekenhuis.

De politie heeft iemand aangehouden en onderzoekt de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl