Teleurstelling bij Israël in de slotfase van het duel met IJsland.
NOS Voetbal

Israël annuleert 'onbeduidende' interland in Bosnië vanwege gespannen situatie

De oefeninterland van Israël tegen Bosnië en Herzegovina gaat niet door. De wedstrijd stond gepland voor dinsdag 26 maart in Sarajevo.

Als verklaring voor de afgelasting wordt de veiligheidssituatie opgegeven. Door de oorlog in Gaza geldt de wedstrijd als een hoog risico.

"We hebben vanwege de gespannen situatie contact opgenomen met de UEFA en gevraagd of wij de wedstrijd, die voor beide nationale teams onbeduidend is, mochten annuleren", aldus de Israëlische bondscoach Alon Hazan.

Bondscoach Alon Hazan langs de lijn in Boedapest bij het duel met IJsland.

Israël maakte deze week nog kans op plaatsing voor het EK via de play-offs van de Nations League, maar verloor donderdag met 4-1 van IJsland. Oud-PSV'er Eran Zahavi zette Israël in dat duel uit een strafschop op 1-0 en verzuimde in de slotfase om zijn land op 2-2 te brengen.

Daarna liep IJsland, met een ontketende Albert Gudmundsson (drie treffers) nog uit naar 4-1.

Israël week voor dat 'thuisduel' uit naar de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De goede relatie tussen de Hongaarse premier Viktor Orban en zijn Israëlische collega Benjamin Netanyahu zou een rol hebben gespeeld bij de keuze voor Boedapest. Dat Orban een repressief beleid voert met betrekking tot pro-Palestijnse protesten eveneens.

Israëlische fans in Boedapest bij het beslissende duel in de play-offs tegen IJsland.

In Bosnië, waar bijna de helft van de bevolking zich als moslim identificeert, is de kans op protesten tegen de oorlog in Gaza een stuk groter. Het voetbalteam van Bosnië boog donderdag in de play-offs voor het EK voor Oekraïne (2-1).

Ook Noord-Korea - Japan geschrapt

Ook in de Aziatische kwalificatieronde voor het WK in 2026 is een wedstrijd om opmerkelijke redenen afgelast. Beter gezegd, de exacte bezwaren van de Noord-Koreaanse voetbalbond tegen het ontvangen van Japan zijn niet bekendgemaakt.

Japanse media reppen echter over de Noord-Koreaanse angst voor ziektekiemen, die door de Japanners zouden kunnen worden meegebracht.

De verhoudingen tussen Noord-Korea en Japan zijn gespannen, nadat Zuid-Korea een kleine week geleden, in tegenspraak met een aantal VN-resoluties, raketproeven heeft gedaan in de buurt van Japans grondgebied.

Desondanks reisden de Noord-Koreaanse voetballers gewoon af naar Tokio, waar vrijdag met 1-0 werd verloren van Japan. Dinsdag zouden beide ploegen elkaar weer treffen in het Kim Il Sung-stadion in Pyongyang.

De Noord-Koreaanse voetbalbond zou twee dagen geleden al aan de bel getrokken hebben bij de Aziatische voetbalbond met het verzoek om het duel op neutrale grond te spelen. Op korte termijn is geen oplossing gevonden en dus is het duel opgeschort.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl