Het door Nike in alternatieve kleuren ontworpen St George-kruis
NOS Voetbal

Oproep Labour-leider om St. George-kruis in Engels voetbalshirt weer rood te maken

Het nationale voetbalshirt van Engeland heeft de aandacht getrokken van het Britse parlement. Verschillende Britse politici verbazen zich over een detail in het ontwerp. Keir Starmer, leider van de Labour-partij, roept kledingfabrikant Nike en de nationale voetbalbond FA op om het shirt dat Engeland komende zomer in Duitsland op het EK zal dragen, aan te passen.

Oorzaak van de ophef: in de kraag van het shirt staat een variant van het St. George-kruis. Normaal is dat kruis rood op een witte achtergrond, zoals in de Engelse vlag, maar voor de editie van het voetbalshirt koos de Amerikaanse kledingsponsor voor alternatieve kleuren. Verschillende tinten rood, blauw en paars.

Engelse vlag

Starmer noemt het rode kruis een "verenigend" symbool en "iets om trots op te zijn". De politicus roept op tot een aanpassing van het ontwerp dat Nike maakte. "Ik denk niet dat ze goed kunnen uitleggen waarom ze dit dachten te moeten aanpassen. Ze moeten het heroverwegen en terug veranderen."

In de Britse politiek klinkt meer kritiek. Prominent Labour-lid Emily Thornberry noemt het ontwerp "een beetje vreemd". "De Engelse vlag is de Engelse vlag. Stel je voor dat ze een beetje paars in de Ierse driekleur doen", zei ze tegen de BBC. "Waarom rommelen we ermee? Ik begrijp het niet."

Nigel Farage, voormalig UKIP-voorman en Brexit-voorstander, noemde het in Britse media een "totale grap" en zegt dat het ontwerp "niets te maken heeft met het St. George-kruis".

Nike noemt het nieuw ontworpen kruis in de nek "een speelse update" die bedoeld is om fans "te inspireren en bij elkaar te brengen". De keus voor de kleuren is volgens de fabrikant gebaseerd op het trainingstenue dat de Engelse nationale ploeg droeg toen ze wereldkampioen werden op het WK 1966.

Het Nike-tenue waar Engeland mee speelt op de EK

Nike kwam in 2023 al onder een vergrootglas te liggen, toen het rond het WK voor vrouwen het replica-shirt van keepster Mary Earps niet in de verkoop deed. Na kritiek belandde het shirt alsnog in de winkels.

Duur

Starmer had overigens meer kritiek. "Ze mogen ook de verkoopprijs verlagen." De shirts kosten voor volwassenen 85 Britse pond (bijna 100 euro) voor een replica en 125 Britse pond (145 euro) voor een wedstrijdexemplaar. Voor kinderen varieert de prijs van 65 (75 euro) tot 120 Britse pond (140 euro).

Nike heeft laten weten dat het niet van plan is het Engelse shirt dat nu onder vuur ligt, aan te gaan passen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl