Rusland wint van Servië
NOS Voetbal

Russische voetballers winnen eerste ontmoeting met Europees land sinds inval in Oekraïne

Het Russische nationale team heeft donderdagavond voor het eerst sinds de inval in Oekraïne een wedstrijd gespeeld tegen een Europees land. In Moskou werd Servië met 4-0 verslagen.

In februari 2022 besloten wereldvoetbalbond FIFA en de Europese voetbalbond UEFA Russische teams voorlopig uit te sluiten van internationaal voetbal. Dat betekende dat Rusland ook niet mee kon doen aan de kwalificatie voor het EK in Duitsland.

In plaats daarvan speelde het team de afgelopen twee jaar oefenwedstrijden tegen landen uit Azië en Afrika. Ook werd er een wedstrijd met 8-0 gewonnen van Cuba.

'Onacceptabel om sport en politiek met elkaar te verbinden'

Voorafgaand aan het duel in Moskou had de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, een onderhoud met zijn Servische collega Ivica Dacic.

In een toespraak bij de bijeenkomst zei Lavrov dat de wedstrijd tussen Servië en Rusland hoort te kunnen. "Dergelijke ontmoetingen versterken de fundamenten van de internationale sportbeweging en zijn volledig in overeenstemming met de olympische principes, die de afgelopen jaren zwaar op de proef zijn gesteld."

Hij zei het 'onacceptabel' te vinden dat sport en politiek met elkaar worden verbonden. "Het Westen houdt wel vast aan die lijn en het lijkt er niet op dat dat tot een einde gaat komen."

Lavrov en Dacic keken vervolgens samen naar de wedstrijd in het Dinamostadion in Moskou.

Dat Rusland uitgerekend tegen Servië speelt is niet zo opvallend. Servië is samen met Belarus het enige Europese land dat heeft geweigerd zich aan te sluiten bij de sancties tegen Rusland.

Daarnaast zou de Russische bond naar verluidt 250.000 euro aan de Servische bond hebben betaald voor de oefenwedstrijd. Ook de reis- en verblijfkosten van de Serviërs zouden zijn vergoed.

De wedstrijd eindigde in een 4-0 zege voor de Russen na een vroege rode kaart voor Serviër Milan Gajic. Anton Mirantsjoek, Maksim Osipenko, Aleksej Mirantsjoek en Ivan Sergejev scoorden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl