Een NVWA-inspecteur controleert honingproducten
NOS Nieuws

NVWA: waarschijnlijk illegale stoffen in lustopwekkende honing

De NVWA adviseert consumenten om geen honingproducten te kopen en te gebruiken die een beter seksleven beloven. De kans bestaat dat er aan deze honing illegaal stoffen zijn toegevoegd die ook in erectiemiddelen zoals Viagra zitten. Deze stoffen kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken en horen niet thuis in levensmiddelen.

De lustopwekkende honing wordt online verkocht als middel voor een beter seksleven voor mannen en vrouwen. De Voedsel- en Warenautoriteit bestelde 21 van deze producten bij negen aanbieders. In 20 van de producten werd door een eerste snelle test bevestigd dat ze libidoverhogende stoffen bevatten. Onderzoek in het laboratorium van Wageningen Food Safety Research moeten hierover definitief uitsluitsel geven.

Levensbedreigende situaties

Tegelijkertijd voerde de NVWA een strafrechtelijk onderzoek uit naar een grotere handelaar in honingproducten uit Den Haag. Daar werden ruim 600 verpakkingen met de honingproducten gevonden. Indicatieve testen wezen uit dat de erectiemedicijnbestanddelen sildenafil en tadalafil vermoedelijk in de honing zitten.

Sildenafil kan bijvoorbeeld in combinatie met hartmedicatie de bloeddruk ernstig verlagen, wat kan leiden tot levensbedreigende situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl