NOS NieuwsAangepast

Minister: aanpak drugshandel via Telegram 'heel complex'

Het is heel ingewikkeld om iets te doen tegen drugshandel via het sociale medium Telegram. Dat schrijft demissionair minister Yesilgöz in antwoord op Kamervragen. De NOS meldde in januari dat er op Telegram vrijelijk softdrugs, harddrugs en zware medicijnen verkocht worden aan Nederlanders, zonder dat de politie daar effectief tegen kan optreden.

CDA-Kamerlid Krul wilde als gevolg van die publicatie weten of het kabinet van plan is om op te treden tegen deze drugshandel. En dat is zeker de bedoeling, antwoordt Yesilgöz, die het "schokkend" noemt hoeveel berichten van handelaren er op Telegram rondgaan. Maar "de aanpak hiervan is complex en de totstandkoming van een goed en gedragen plan hierop vergt tijd".

'Telegram toont weinig bereidheid'

De minister van Justitie en Veiligheid wil vooral inzetten op het "zelfreinigend vermogen" dat ook door andere mediaplatforms wordt toegepast. "Daar zet ik ook op in bij Telegram." Ze vindt dat er een "adequaat moderatiebeleid" moet komen, oftewel dat Telegram ervoor zorgt dat de beheerders van openbare groepen illegale inhoud verwijderen.

Maar daar is ze "helaas nog niet in geslaagd, omdat het moeilijk is om met Telegram in contact te komen en afspraken te maken". Bovendien toont Telegram "weinig bereidheid tot medewerking in het kader van zelfregulering en opsporingsonderzoeken".

Miljoenen gebruikers

Een aanpak via het Nederlandse strafrecht is lastig, schrijft Yesilgöz, omdat Telegram een wereldwijd sociaal netwerk is met miljoenen gebruikers. De minister ziet meer heil in Telegram houden aan de verantwoordelijkheden die voortvloeien uit Europese wetgeving voor sociale media, zoals de Digital Services Act die sinds vorige maand van kracht is.

Desalniettemin voert ze "verkennende gesprekken" met betrokken partijen, zoals het Openbaar Ministerie (OM) en politie "met als doel het opstellen van een plan van aanpak voor handhaving op de online verkoop van verboden middelen".

NOS op 3 maakte deze video over de wereld van drugsdealen via Telegram. Hoe gebruiken drugsdealers deze app? Wie zitten er? En is het allemaal zonder gevolgen?

De wereld van drugs dealen op Telegram

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl