Een veldbestormer belaagt de spelers met de hoekvlag
NOS Voetbal

Fenerbahçe dreigt uit Turkse competitie te stappen: 'In dit land is geweld normaal'

Fenerbahçe dreigt zich terug te trekken uit de Super Lig. Aanleiding zijn de ernstige rellen van gisteravond, waarbij spelers werden aangevallen door fans van Trabzonspor.

De onrust ontstond zondagavond na de wedstrijd tussen Trabzonspor en Fenerbahçe (2-3). Woedende supporters van de thuisploeg bestormden het veld en raakten slaags met beveiligers en spelers van Fenerbahçe. Er vielen rake klappen over en weer.

Negentienvoudig landskampioen Fenerbahçe heeft een bestuursvergadering belegd op 2 april. Op de agenda staat een bespreking over de nasleep van het incident, waarbij het terugtrekken uit de competitie wordt overwogen als een van de mogelijke acties, meldt de club in een verklaring.

"Het is compleet uit de hand gelopen", zegt Fenerbahçe-voorzitter Ali Koç. "De behandeling die onze club krijgt in dit land is onaanvaardbaar. De Turkse bond heeft al vaak verbetering beloofd, maar het houdt maar niet op. We zijn een land geworden waar geweld normaal is. Laat dit het einde zijn."

Spelers Fenerbahçe op veld aangevallen door fans Trabzonspor

De Turkse justitie kondigde zondagavond al aan dat er grondig onderzoek zal worden gedaan naar het incident.

Minister van Binnenlandse Zaken Ali Yerlikaya meldde maandag dat er twaalf aanhoudingen zijn verricht na de rellen. De spelers van Fenerbahçe moesten uit veiligheidsoverwegingen tot na 1 uur 's nachts in het stadion blijven.

Spelers Fenerbahçe 's nachts onthaald door fans bij terugkeer in Istanbul

Pas na 4 uur 's nachts landde de selectie in Istanbul, waar een grote groep fans de voetballers verwelkomde.

Infantino

FIFA-voorzitter Gianni Infantino veroordeelde in een reactie het geweld en noemde het "onaanvaardbaar". Het incident past in een reeks van gewelddadige gebeurtenissen dit voetbalseizoen in Turkije. Daarbij was een aanval op een scheidsrechter door een clubvoorzitter in december het dieptepunt, tot gisteren.

"Alle spelers moeten veilig zijn en beschermd worden om het spel te spelen dat vreugde brengt aan zoveel mensen over de hele wereld", zei Infantino. De FIFA-baas drong er bij de relevante autoriteiten op aan de daders verantwoordelijk te houden voor hun daden.

Trabzonspor-coach Abdullah Avci betreurde het incident. "Het Turkse voetbal verkeert in staat van chaos. De spanningen lopen constant hoog op. Het voetbal zou mensen juist moeten verenigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl