Jeannine Liebrand bij de Stevensloop in Nijmegen
NOS Nieuws

Nijmeegse loopt wereldrecord halve marathon bij vrouwen boven 70

De 70-jarige Jeannine Liebrand heeft bij de Stevensloop in Nijmegen op de halve marathon een wereldrecord gelopen in de categorie vrouwen boven de 70 jaar. Liebrand kwam binnen na 1 uur, 37 minuten en 54 seconden.

Het wereldrecord stond op 1 uur, 38 minuten en 53 seconden. Het Nederlandse record was 1 uur en 48 minuten, zegt Liebrand. "Van tevoren wist ik al zeker dat ik daar zes minuten af zou lopen. Tijdens de race merkte ik dat ik daar nog verder onder zou komen, misschien wel in de buurt van het wereldrecord."

Dat lukte dus. "De heuveltrainingen en baantrainingen zijn in ieder geval niet voor niks geweest", zegt Liebrand lachend. "Het levert ook nog wat op."

De Nederlandse Atletiekunie gaat nu proberen om de tijd van Liebrand erkend te krijgen als nieuw wereldrecord. Het is nog wel de vraag of dat gaat lukken. "De registratie van records op de halve marathon is een zootje", zegt de Nijmeegse.

  • Eigen foto
    Jeannine Liebrand onderweg tijdens de halve marathon
  • Eigen foto
    Jeannine Liebrand bij de finish van de Stevensloop

Liebrand begon pas op haar 48e met hardlopen. Afgelopen november werd ze 70 en in de maanden daarna vestigde ze ook al een Nederlands record op de marathon en de 10 kilometer. "Ik heb blijkbaar een aangeboren talent."

'Doping? Ik drink alleen koffie en bietensap'

Vandaag startte ze als 70-jarige in het voorste startvak, tussen de snelle jongens. "Ze keken wel een beetje: 'Wat doet dat oude wijf hier?' Toen heb ik uitgelegd dat ik voor een record ging, en dat ik netjes aan de zijkant zou lopen, zodat ze geen last van me hebben."

Bij de finish werden haar schoenen nog bekeken. "Je mag geen op maat gemaakte schoenen hebben", zegt Liebrand daarover. Op doping werd de Nijmeegse niet gecontroleerd, maar dat is volgens haar ook niet nodig. "Ik drink alleen koffie en bietensap. Andere troep laat ik mijn lichaam niet binnen."

Veel tijd om het record te vieren, had Liebrand niet. De camper stond al gepakt om op vakantie te gaan. "Na het invullen van alle formulieren heb ik gedoucht en zijn we vertrokken. Komende drie weken wil ik die schoenen niet meer aan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl