Daan Rots viert zijn treffer
NOS Voetbal

Met negen Nederlanders en twee 'halve' wil Twente naar Champions League

In een eredivisieseizoen waarin PSV en Feyenoord er bovenuit steken en AZ en Ajax relatief veel punten verliezen, is FC Twente de lachende derde. En dat met een oer-Hollands smoelwerk. "Waanzinnig knap werk", vindt technisch directeur Arnold Bruggink.

In het laatste eredivisieduel met Sparta Rotterdam stonden maar liefst negen Nederlanders aan de aftrap bij Twente. De twee met een andere nationaliteit waren doelman Lars Unnerstall (Duitsland) en middenvelder Michal Sadílek (Tsjechië), die al jaren in de eredivisie actief zijn en door Bruggink "halve Nederlanders" worden genoemd.

Het is een opvallend gegeven in een voetbalwereld die steeds verder globaliseert. Zelfs alle vijf invallers tegen Sparta waren geboren Nederlanders, al kozen Naci Ünüvar (Turkije) en Younes Taha (Marokko) voor een andere voetbalnationaliteit.

Bruggink praat over het goede seizoen van FC Twente, de samenstelling van de selectie en de rol van 'kind van de club' Daan Rots.

Europese dromen

De huidige derde plek van FC Twente is waardevol, want die geeft aan het einde van het seizoen recht op een ticket voor de voorrondes van de Champions League. Daarmee maakt de club kans op de vele miljoenen die het bereiken van het hoofdtoernooi opleveren. Maar heeft het ook een prettig vangnet: bij uitschakeling in de voorronde is de club verzekerd van de groepsfase van de Conference League.

Een Europees hoofdtoernooi zou een mooie beloning zijn voor de opmars van de club, nadat FC Twente in de voorgaande jaren was gestrand in de voorrondes van de Conference League.

Dat het bij Twente weer gaat over de goede prestaties en Europees voetbal is te danken aan een indrukwekkende opmars. In 2018 degradeerde de club nog naar de eerste divisie en verkeerde het in serieuze financiële problemen.

Gevraagd naar de comeback van de Tukkers, wijst Bruggink allereerst op de "goede mensen" rond de club. "Paul van der Kraan (algemeen directeur) heeft samen met Jan Streuer (technisch directeur) en Ron Jans (toenmalig hoofdtrainer) gewoon erg goed werk geleverd. Het is waanzinnig knap hoe dat is gegaan."

Wat hij echter ook opmerkt: Twente heeft weer een eigen gezicht gekregen. De club heeft opvallend veel spelers met de Nederlandse nationaliteit, waarvan een deel ook nog eens zelf opgeleid is.

Nederlandse kern

Het grote aantal landgenoten is een bewuste keuze, vertelt Bruggink. "Omdat ik vind dat de kern van de club herkenbaar moet zijn. Daardoor begrijpen ook buitenlandse jongens zoals bijvoorbeeld Alfons Sampsted heel snel en goed hoe de club werkt. Maar uiteraard moet het wel samenhangen met prestaties."

Het duel met Sparta van afgelopen weekend, waarin Twente dus vrijwel alleen maar Nederlanders gebruikte, is bepaald geen uitzondering. Al het hele seizoen werkt trainer Joseph Oosting met een selectie vol landgenoten. Tekenend in dat opzicht was de winterse transferperiode: de Costa Ricaan Manfred Ugalde vertrok en de geboren Amsterdammer Myron Boadu werd aangetrokken als zijn vervanger.

Technisch directeur Bruggink over opmars FC Twente: 'Club heeft weer een gezicht gekregen'

Iemand die de club Twente als geen ander belichaamt, is aanvaller Daan Rots. "Dat is een jongen die in zijn vezels voelt wat FC Twente betekent en dit ook op inspirerende wijze kan uitleggen aan teamgenoten. Het wordt weleens onderschat hoe goed hij zich ontwikkelt. Rots symboliseert Twente", stelt Bruggink.

Assistkoning Rots

De 22-jarige Rots speelt sinds zijn elfde voor Twente, maakte in 2021 zijn debuut in het eerste en is inmiddels onbetwist basisspeler. Hij is dit seizoen met zeven assists de beste aangever van de Tukkers en hoort bij de spelers met de meeste dribbels. Afgelopen weekend tegen Sparta maakte hij bovendien zijn vierde goal van het seizoen.

Ook los van zijn rendement is Rots belangrijk voor de ploeg, stelt Bruggink. "Daan is essentieel in de manier van spelen die wij en trainer Joseph Oosting graag willen zien."

Daan Rots sliep in FC Twente-pyjama: 'Teamgenoten zeggen dat ik Mister Twente word'

Zondag staat voor Twente misschien wel de moeilijkste wedstrijd van het seizoen op het programma: het uitduel bij PSV. De Tukkers zijn erop gebrand de Eindhovenaren de eerste nederlaag van het eredivisieseizoen toe te brengen.

"We liggen op schema, maar nú gaat het erom", aldus Bruggink. "Ons seizoen is geslaagd als we de groepsfase van een Europees toernooi halen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl