NOS Nieuws

Makelaars: overbieden weer normaler in krappe huizenmarkt, vooral bij 'instapklaar' huis

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

  • Leen Kraniotis

    redacteur economie

Makelaars zeggen dat er de laatste tijd weer regelmatig fors boven de vraagprijs wordt geboden op huizen met veel geïnteresseerden, komt naar voren uit een rondgang van de NOS. Of en hoeveel er wordt overboden, is afhankelijk van de locatie, de staat van een huis en de prijsstelling.

"Een woning moet wel helemaal af zijn en een goed energielabel hebben", zegt Alina Bijzitter van Slim Makelaardij in Groningen. "Er wordt dan al gauw 30.000 of 40.000 euro overboden. Het is vooral een stadse ontwikkeling. In de buitengebieden zien we het veel minder."

"In het prijssegment voor starters, tot zo'n 450.000 euro, zie je dat regelmatig enorm overboden wordt. Tot wel zo'n 20 procent", zegt Desirée Bakker-van Duren, makelaar in Zwolle. "Als aankoopmakelaar adviseer ik klanten over wat een huis waard is. Maar als ze dan horen dat er tot wel veertig bezichtigingen zijn, dan weten ze: met dat bedrag gaan ze het niet redden. Dan is het aan hen, ga je mee in een biedingsstrijd en fors meer betalen? Mensen die nu veel huur betalen, willen heel graag kopen, al dan niet geholpen door ouders."

Ook in Roermond wordt er overboden, maar zeker niet altijd. "Mensen kijken wel duidelijk naar energielabels. Oudere woningen hebben het moeilijker op de markt", zegt Maurice Zwanenberg van Maat Makelaars. Vooral tot een prijsklasse van ongeveer 400.000 euro ziet hij veel interesse. "En dan wordt er tussen de 2 en 10 procent overboden."

Stijgende prijzen verwacht

Economen van verschillende banken verwachten dat de huizenprijzen dit jaar zullen stijgen, tussen de 4 en 8 procent. Door flink hogere lonen en de wat lagere hypotheekrentes kunnen mensen zich weer een hogere hypotheek veroorloven. De afgelopen maanden is de gemiddelde rente voor 10 jaar vast met Nationale Hypotheekgarantie gedaald van rond de 4,5 naar zo'n 3,9 procent.

Verschillende makelaars constateren wel dat er minder sprake is van 'gekte' zoals tijdens corona. "Toen werd er hier 15, 20 tot soms wel 30 procent overboden", zegt Hans Henkes van Popma Makelaars in Leeuwarden. "Nu blijft het beperkt tot maximaal rond de 10 procent, uitzonderingen daargelaten. De instapklare, goed geïsoleerde woning, die heeft de voorkeur. Dan heb je toch al gauw vijftien tot twintig bezichtigingen."

Is het een huis waar nog een halve ton of meer tegenaan gegooid moet worden om het op te knappen, dan zie je meestal geen overbiedingsperikelen.

Jeroen van Stralen, makelaar

"Het is heel wisselend", zegt Jeroen van Stralen van Makelaarskantoor Van Stralen. "Heb je in Leiden een leuk huis dat er helemaal netjes en strak uit ziet? Dan levert dat al snel dertig bezichtigingen op en wordt er overboden. Vaak ergens tussen de 0 en 50.000 euro. Maar is het een huis waar nog een halve ton of meer tegenaan gegooid moet worden om het op te knappen, dan zie je meestal geen overbiedingsperikelen. Dan kan het ook een paar weken of maanden duren voor je een koper treft."

In de loop van vorig jaar steeg het percentage huizen dat boven de vraagprijs werd verkocht. Eind 2023 gold dat voor net iets meer dan de helft van de huizen, becijferde makelaarsvereniging NVM. In de coronahausse, toen de hypotheekrente extreem laag was, was dat nog een stuk hoger: 80 procent.

Makelaars die de NOS sprak, denken dat die trend van vaker overbieden de afgelopen maanden is doorgezet. "De markt hier is nu extreem overspannen", zegt Arjan Embrechts van Beumer in Utrecht. "Je hebt vaak dertig tot veertig afspraken per woning. Eigenlijk wordt bijna alles op inschrijving verkocht. Vorige week was er nog een huis met een vraagprijs van 635.000 dat voor 750.000 wegging."

Het heeft volgens hem ook wel te maken met hoe scherp je je huis in de markt zet. "Met een goede prijs heb je meer kijkers en wordt er meer overboden. Vraag je te veel, dan heb je weinig kijkers."

"Je ziet duidelijk een stijgende lijn op de huizenmarkt", zegt Joe van de Vijver, van vandeVijver Makelaardij in Rotterdam. "De hypotheekrente is wat gezakt en dan stappen mensen massaal weer in. Veel huizen gaan nu erg snel van de hand, dat is anders dan eind vorig jaar. Als mensen overbieden was het hier eerst tussen de 5000 en 25.000 euro. Nu zijn ze niet te beroerd om die grens verder te verleggen, richting de 35.000, 45.000 euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl