Leon Bailey viert zijn treffer tegen Ajax

Europees avontuur Ajax eindigt met pijnlijke nederlaag op Villa Park

Ajax heeft in Birmingham een 4-0 nederlaag geleden tegen Aston Villa. Daarmee eindigt het Europese avontuur van de Amsterdammers op pijnlijke wijze in de achtste finales van de Conference League.

Met het verdienstelijke 0-0 gelijkspel van vorige week in Amsterdam behield Ajax zicht op de volgende ronde, maar duidelijk was ook dat de return een ander verhaal zou zijn. Meevaller voor Ajax was het meedoen van spits Brian Brobbey, die zondag tegen Fortuna Sittard nog deels werd gespaard.

Ajax begon zwak en doelman Diant Ramaj speelde de bal per abuis in de voeten van Ollie Watkins. Met zestien goals staat Watkins achter Erling Haaland tweede op de topscorerslijst van de Premier League, maar gelukkig voor Ajax was de spits nog niet warm. Zijn aanname was beroerd.

Daarmee ontsnapte Ajax aan een vroege achterstand. Even later waren het opnieuw Ramaj en Watkins die de aandacht opeisten. De doelman van Ajax ruimde net op tijd op en Watkins kwam met een wilde tackle inglijden. Daarvoor kreeg de Engels international een gele kaart.

Watkins kopt Villa op voorsprong

Met de tackle bleek Watkins zichzelf te hebben geblesseerd. Na een behandeling van enkele minuten kon de spits toch verder. De thuisploeg zette door met kansen voor Leon Bailey (hoog over) en Moussa Diaby.

• g
    Vreugde bij de spelers van Aston Villa na de openingstreffer
  • ANP
    De spelers van Aston Villa vieren de 2-0

Diaby kreeg zelfs twee kansen, maar werd in tweede instantie verrast door een geweldige recuperatie van Ramaj, die vanuit een uitzichtloze positie terugkwam en met fraaie tackle een goal van Villa voorkwam.

Helaas voor Ajax scoorde de thuisploeg wel uit de daaropvolgende hoekschop. Watkins had ondanks zijn eerdere knieklachten genoeg kracht om hoog te springen en kon de hoekschop van Douglas Luiz volledig vrij fraai in de verre hoek koppen.

Het was meteen een van de laatste wapenfeiten van Watkins. De spits ging hinkend naar de kant en werd vervangen door de Colombiaan Jhon Durán. Ook Ajax moest voor rust noodgedwongen wisselen. Ahmetcan Kaplan raakte geblesseerd en maakte plaats voor Chuba Akpom.

Ajax bleef vrijwel de hele helft kansloos. Toch volgde diep in blessuretijd zo'n zeldzame mogelijkheid. Akpom zette voor en Brobbey zocht de verre hoek. Villa-keeper Emiliano Martínez was al geklopt, maar op de lijn bracht Matty Cash redding.

Rood Mannsverk, drie goals Villa

De kans had Ajax misschien wat hoop kunnen bieden voor de tweede helft. Het spel van de Amsterdammers ging er echter niet op vooruit. Villa bleef de betere ploeg en verdubbelde de voorsprong in de 60ste minuut.

Na balverlies van Sivert Mannsverk vond Douglas Luiz Leon Bailey en de ooit door Ajax begeerde Jamaicaan omspeelde Jorrel Hato en schoot de 2-0 binnen. Het was de nekslag voor Ajax.

• Getty
    Jordan Henderson baalt
  • ANP
    Sivert Mannsverk krijgt de rode kaart
  • Getty

De schade beperken was daarna het devies en met het geblesseerd uitvallen van Josip Sutalo en het tweede geel voor de zwak spelende Noor Mannsverk werd die opgave er niet eenvoudiger op. Durán maakte er met een knal via de onderkant van de lat 3-0 van tegen het tiental van Ajax.

In een poging het schot van Durán te blokken, raakte Devyne Rensch tot overmaat van ramp geblesseerd. Zo eindigde niet alleen het Europese avontuur van Ajax, maar is het ook afwachten hoe ernstig de blessures van de drie verdedigers Kaplan, Sutalo en Rensch blijken.

Diaby deed er op een ontluisterende avond voor Ajax nog een schepje bovenop en schoot in de 81ste minuut de 4-0 eindstand op het scorebord.