NOS Nieuws

OM onderzoekt aangifte van verduistering tegen bewindvoerder

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

  • Bart Kamphuis

    Verslaggever economie

Het Openbaar Ministerie (OM) kijkt naar de mogelijkheden om een onderzoek in te stellen naar een voormalig bewindvoerder uit Dwingeloo. De president van de rechtbank Noord-Nederland deed aangifte tegen de man wegens verduistering en valsheid in geschrifte.

Het bewindvoerderskantoor van de ex-bewindvoerder regelde geldzaken voor mensen die dat zelf niet kunnen. Begin dit jaar ontsloeg de kantonrechter bij de rechtbank Noord-Nederland het kantoor in alle van de ruim honderd dossiers die het beheerde.

De financiële administratie was niet op orde. Er verdwenen grote bedragen naar bankrekeningen van de man en zijn bewindvoerderskantoor. Na het ontslag door de kantonrechter bij de rechtbank Noord-Nederland deed de president van die rechtbank aangifte. Ook het bewindvoerderskantoor dat de dossiers overneemt gaat aangifte doen, namens de cliënten die onder bewind staan. Het Dagblad van het Noorden schreef er eerder over.

Toezicht

De ontslagen bewindvoerder viel onder het toezicht van de kantonrechter van de rechtbank Noord-Nederland, maar hij was ook in andere delen van het land actief. Bij acht rechtbanken had hij als bewindvoerder tientallen dossiers lopen van mensen die onder zijn bewind vielen. Ook daar greep de rechter in en droeg de dossiers over aan andere bewindvoerders.

De ontslagen bewindvoerder werd eerder al geschorst door de rechter. Na zijn schorsing had hij contact met personen die bij hem onder bewind stonden over het opheffen van het bewind, waarna hij of zijn vrouw de dossiers als budgetbeheerder zou overnemen. Zijn echtgenote richtte binnen een week na de de schorsing een nieuw bedrijf voor budgetbeheer op.

Het mogelijk strafrechtelijk vervolgen van de voormalig bewindvoerder uit Dwingeloo geeft een nieuwe impuls aan de discussie over het toezicht op bewindvoerders en budgetbeheerders. Zo'n 273.000 mensen staan in Nederland onder bewind. Het is niet bekend hoe vaak een bewindvoerder over de schreef gaat, dat wordt niet centraal geregistreerd. Branche- en beroepsverenigingen houden het op enkele keren per jaar.

Branchevereniging Horus dringt er bij het ministerie van Justitie en de rechtspraak op aan om misstanden centraal te registreren. Ook zou het toezicht scherper moeten. "Het jaarlijkse onderzoek dat je als professionele bewindvoerder moet ondergaan wordt vaak gezien als een papieren exercitie", zegt voorzitter Gert Boeve. "Het wordt ervaren als een lijstje afvinken en dan is het klaar."

Boeve pleit ervoor om met steekproeven een deel van de dossiers van bewindvoerders grondig te controleren, in plaats van alle dossiers oppervlakkig.

Vergunning

Ook de Tweede Kamer wil dat het toezicht verbetert. Minister Weerwind voor Rechtshandhaving beloofde de Kamer vóór de zomer met een aantal scenario's te komen voor beter toezicht. De sector is gevraagd daarover mee te denken. Een woordvoerder van de minister spreekt van "een zeer complex dossier waarin veel zaken samenhangen. Er is daarom zorgvuldig onderzoek nodig en dat vergt tijd."

Heeft u ervaringen met bewindvoerders die vragen om een dossier op te laten heffen, om dat vervolgens als budgetbeheerder opnieuw aan te nemen? Wij zijn daar in geïnteresseerd. U kunt mailen naar Bart.Kamphuis@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl