De parkeerplekken bij de flat worden verloot
NOS NieuwsAangepast

Woningcorporatie gaat parkeerplekken bij Haagse flat verloten onder bewoners

Een Haagse wooncorporatie gaat via loting bepalen welke bewoners van een appartementencomplex in Ypenburg een parkeerplaats krijgen. Er zijn 62 parkeerplaatsen bij de woontoren, voor 110 bewoners met een of meerdere auto's.

Afgelopen november is betaald parkeren ingevoerd in de wijk. Wie achter het net vist, moet volgens Omroep West verderop in de wijk parkeren. Dat kan oplopen tot 37,50 euro per dag.

"En dat zeven dagen in de week", zei bewoner Mireille Smith eerder tegen de omroep. Ze heeft berekend dat ze jaarlijks zo'n 6000 euro extra kwijt zou zijn aan parkeerkosten als ze niet wordt ingeloot.

Verhuizen?

Een 25-jarige bewoner van de Hofbadtoren meent zo'n 500 per maand kwijt te zijn aan parkeerkosten als hij niet wordt ingeloot. "Dat kan toch niet?", meent zijn moeder Brigitte. "Er wordt dan serieus overwogen om de huur op te zeggen, om maar weer bij mij thuis te komen wonen."

Volgens Smith begrijpen de bewoners niet waarom de gemeente betaald parkeren überhaupt heeft ingevoerd in de wijk. "We hebben hier helemaal geen parkeeroverlast. Het is de gemeente die dat in 2017 heeft bedacht, toen het hele complex nog helemaal niet bestond. Dus ze houden zich aan een plan dat achterhaald is", meent ze.

36 euro per maand

Bewoners buiten de Hofbadtoren kunnen een parkeervergunning op straat krijgen. Alleen de bewoners uit de woontoren kunnen dat niet omdat er een parkeerterrein bij het complex hoort. "Dit heeft te maken met de duidelijke afspraken die we destijds gemaakt hebben met de woningcorporatie", aldus een woordvoerder van de gemeente.

Verantwoordelijk wethouder Arjen Kapteijns heeft met verbazing kennis genomen van de loting door woningbouwvereniging Staedion. "Ik ben verbaasd over de gang van zaken rondom de Hofbadtoren. Het is belangrijk dat Staedion als verhuurder zich actief inzet om dit probleem met haar huurders op te lossen", aldus Kapteijns.

De verloting en uitslag volgen in april. Vanaf 1 juni betalen bewoners die zijn ingeloot 21 euro per maand voor een eigen parkeerplek. Vanaf volgend jaar wordt dat 36 euro per maand.

De gemeente belooft bewoners van de Hofbadtoren tot 1 juni 2024 "te ontzien" en niet te handhaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl