Het Noordwest Ziekenhuis waar Texelaars 's nachts na spoedeisende hulp kunnen verblijven
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

Vanaf nu staan Texelaars na ziekenhuisopname 's nachts niet meer op straat

Na een laat ontslag uit het ziekenhuis niet meer naar huis kunnen, omdat de laatste boot al weg is. Het overkomt jaarlijks zo'n 45 bewoners van Texel. Na ontslag uit het Noordwest Ziekenhuis in Den Helder worden ze dan op straat gezet met een lijst van nabijgelegen hotels. Vanaf vandaag gebeurt dat niet meer.

Onder anderen de Texelse Mariëlle maakte het mee. Met een ambulance werd ze met de laatste boot naar het ziekenhuis op het vasteland gebracht. Een paar uur later werd ze ontslagen. "De hotels die het ziekenhuis je aanraadt, hebben geen nachtreceptie en zijn na half tien in de avond niet goed bereikbaar", zei ze eerder tegen de regionale omroep.

Huisartsen op Texel erkennen het probleem, ondervond de vrouw. "Ze durven 's avonds bijna geen mensen meer door te sturen naar het ziekenhuis." Ze schreef een brief naar de toenmalige burgemeester van Texel, maar kreeg geen reactie.

Het ziekenhuis in Den Helder gaf wel een reactie, maar wilde niet helpen. "We kunnen als ziekenhuis geen hotelfunctie bekleden", zei een woordvoerder daar vorige maand over. "En het opnemen van patiënten zonder zorgvraag is ook niet passend."

Van en naar Texel kan in geval van calamiteiten een nachtboot varen. Maar dat gebeurt alleen op reservering. Bij een onverwachte ziekenhuisopname wordt dat dus lastig, zegt Mariëlle. "Bovendien zijn de kosten enorm hoog."

Mariëlle Hin

Overnachten in de hal

Mariëlle riep via Facebook mensen op hun ervaringen te delen. Daar werd massaal gehoor aan gegeven. Zo schreef een mevrouw die een beroerte had gehad dat ze geen ambulance durfde te bellen uit angst dat ze 's avonds niet meer terug naar het eiland kon. Een man werd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht, maar toen artsen geen oorzaak konden vinden werd hij om middernacht ontslagen. "Hij had niets bij zich", zegt Mariëlle. "Zelfs geen bril."

De man mocht de nacht uiteindelijk in de hal van het ziekenhuis doorbrengen. Maar dat is niet toereikend, vond Mariëlle. "We leven in 2024. Al is het maar een kamertje met een bed en een paar stoeltjes waar mensen tussen 22.00 uur en 6.00 uur kunnen verblijven."

Familiekamers

Hoewel het ziekenhuis in een eerste reactie aangaf geen hotel te zijn, kwam er na gesprekken met de nieuwe Texelse burgemeester Mark Pol toch een oplossing.

Die werd gevonden in twee familiekamers van het ziekenhuis. De kamers zijn eigenlijk bedoeld voor ouders van kinderen die in het ziekenhuis liggen en voor partners van vrouwen die op de kraamafdeling verblijven. Vanaf nu mogen ook patiënten die worden ontslagen nadat de laatste boot terug naar Texel al weg is er overnachten.

De verwachting is dat er altijd een familiekamer beschikbaar is voor de Texelaars. Als beide kamers toch bezet zijn, worden de ontslagen patiënten weer doorverwezen naar een nabijgelegen hotel. En indien nodig worden ze voorzien van kleding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl