Elon Musk en zoon X Æ A-12 vandaag in de fabriek bij Berlijn
NOS Nieuws

Musk bezoekt Teslafabriek bij Berlijn na stroomstoring: 'Deutschland rocks'

Elon Musk heeft een bezoek gebracht aan de Teslafabriek net buiten Berlijn die getroffen was door een stroomstoring. De baas van het automerk was daar omdat de productie na ongeveer een week weer werd hervat. De stroomstoring zou door sabotage zijn veroorzaakt.

De productie in de Tesla-fabriek in Grünheide viel vorige week dinsdag stil. Tienduizenden omwonenden, nabijgelegen ziekenhuizen, verzorgingshuizen en een groot logistiek centrum van een Duitse supermarktketen werden aanvankelijk ook getroffen. Maandagavond werd de elektriciteitsvoorziening naar de fabriek hersteld. Vanochtend zijn de machines gecontroleerd en weer opgestart.

Musk bezocht de fabriek met zijn zoon X Æ A-12 (uitspraak). Op beelden is te zien dat hij de werknemers van de fabriek toesprak met de jongen op zijn nek. Musk werd in een grote tent met pompende technomuziek opgewacht.

In een kort moment riep hij "Deutschland rocks" naar journalisten die bij de fabriek aanwezig waren:

Musk bezoekt Teslafabriek na stroomstoring

De enige grote Teslafabriek of "Gigafactory" van Tesla in Europa, lag stil door een stroomstoring die was veroorzaakt door een brand in een hoogspanningsmast. Autoriteiten in de deelstaat Brandenburg hebben gezegd dat ze vermoeden dat die brand is aangestoken.

Een extreem-linkse organisatie die zich de Vulkangruppe noemt claimt achter de brand te zitten. De groepering beschuldigt Tesla van "extreme uitbuiting" en roept op tot de "volledige vernietiging van de gigafabriek". Het Duitse federale parket heeft het onderzoek naar de brand overgenomen. Tesla denkt dat de brand het bedrijf vele honderden miljoen euro's heeft gekost.

Uitbreidingsplannen

De fabriek werd in maart 2022 geopend. Milieuactivisten protesteerden vóór de mogelijke brandstichting tegen uitbreidingsplannen van Tesla. Om die uit te voeren moet een stuk bos van meer dan 100 hectare worden gekapt.

Dat heeft geleid tot weerstand van milieuactivisten, maar ook van omwonenden, die zich verder zorgen maken over de mogelijke gevolgen voor de watervoorziening in het gebied.

Bij zijn bezoek reageerde Musk op de vraag van verslaggevers of hij nog steeds van plan is de fabriek uit te breiden. "Absoluut", klonk het. Er werken ongeveer 12.500 mensen in de fabriek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl