NOS NieuwsAangepast

Staking bij chipmaker NXP, bedrijf waarschuwt voor gevolgen investeringen

Bij chipmaker NXP in Nijmegen wordt vandaag gestaakt voor meer loon. En juist die staking kan volgens het bedrijf gevolgen hebben voor nieuwe investeringsplannen in Nederland.

Daarmee zijn de verhoudingen tussen NXP en de vakbonden verder op scherp gezet. Vakbond FNV laat in een reactie weten niet onder de indruk te zijn van de waarschuwing van NXP en zelfs een vervolgstaking niet uit te sluiten.

De onderhandelingen tussen FNV en de NXP lopen al maanden. De vakbond eist dat de 3000 medewerkers een salarisverhoging van 9 procent krijgen. Maar de chipmaker wil niet verder gaan dan 4 procent.

"Dat de directie de koek niet wil delen met de mensen op de werkvloer is een pijnlijke constatering en geeft weinig blijk van waardering", vindt Bernard van Iren, bestuurder bij FNV. "Staken is een ultiem middel om de top van het concern op andere gedachten te brengen."

Slecht imago

Een woordvoerder van NXP benadrukt dat er geen concrete investeringen in Nederland verdwijnen. Wel kunnen stakingen over loon een reden zijn om toekomstige investeringen niet in Nederland te doen, aldus de woordvoerder. "De staking is niet goed voor het imago. Ons internationale management ziet dat ook. Die horen ook de verhalen over de staking en het verslechterende vestigingsklimaat."

NXP vindt dat het vestigingsklimaat in Nederland al langere tijd verslechtert. "De staking komt er nu bovenop." De fabrikant is niet blij met het versoberen van de expatregeling. Ook het politieke sentiment om in te zetten op meer Nederlandstalig onderwijs, leidt tot zorgen bij de chipmaker.

Steeds meer bedrijven roeren zich over het vestigingsklimaat in Nederland. Zo overweegt chipmachinemaker ASML om nieuwe investeringen buiten Nederland te doen. Vorige week bleek dat het kabinet een taskforce heeft opgetuigd om ASML voor Nederland te behouden. Baggerconcern Boskalis heeft een nieuw kantoor geopend in Abu Dhabi en zegt een volledige verhuizing naar het buitenland te overwegen.

Niet weinig verdiend

De staking bij NXP wordt overigens niet breed gesteund. Vakbonden CNV, De Unie en VHP2 doen niet mee. "Ik denk dat NXP dit niet verdient", zegt onderhandelaar John Kapteijn van vakbond De Unie. "We hebben vorig jaar een uitstekend resultaat bereikt. Het is een beetje eigenaardig om te zeggen dat er nog 9 procent bij mag komen. Laten we ook niet doen alsof daar vreselijk weinig verdiend wordt." De vakbondsman verwacht dat hij met NXP tot afspraken kan komen.

De chipmaker is van plan om met de andere drie vakbonden door te praten over de salarissen. Volgens NXP staakt in Nijmegen minder dan 10 procent van het personeel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl