NOS NieuwsAangepast

Weer Chinese dissident vrijgelaten

In China is opnieuw een bekende dissident vrijgelaten. Het is Hu Jia, die 3,5 jaar in de cel heeft gezeten, voor wat wordt genoemd aanzetten tot ondermijning van de staatsmacht. Hij zette zich als advocaat in voor politieke gevangen, aidspatiënten en het milieu.

Volgens zijn vrouw is hij inmiddels weer thuis. Ze zei dat ze het niet aandurfde om Hu met de pers te laten praten.

EU-buitenlandchef Ashton noemt de vrijlating van de dissident goed nieuws. Wel vindt ze dat in de gaten moet worden gehouden hoe hij wordt behandeld. Ze hoopt dat hij alle rechten heeft.

Geen verband

De vrijlating van Hu Jia komt vijf dagen na de onverwachte vrijlating van de kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei. Volgens correspondent Wouter Zwart hebben de vrijlatingen niks met elkaar te maken.

"Hu Jia is simpelweg vrijgelaten omdat zijn straf erop zit. Er is niet een soort van verzachting opgetreden in de golf van arrestaties van de afgelopen maanden." Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er sinds begin dit jaar meer dan honderd mensen opgepakt, velen van hen zitten nog steeds vast.

Ook het feit dat de Chinese premier Wen Jiabao op dit moment op bezoek is in Europa, heeft volgens Zwart weinig te maken met de vrijlating van de dissident. "China heeft zich altijd ongevoelig getoond voor de hevige kritiek op hun mensenrechtenbeleid van landen als Frankrijk en Duitsland."

Huisarrest

Hoewel Hu nu uit de gevangenis is, is hij volgens Zwart niet bepaald vrij. "Hij zal waarschijnlijk onder huisarrest worden geplaatst. In de wijk waar hij woont is extreem veel politie aanwezig om alle nieuwsgierigen en journalisten weg te jagen."

Bovendien is Hu nog een jaar zijn politieke rechten kwijt. "Hij mag geen interviews geven, niks publiceren en zich niet verenigen", zegt Zwart. "Eigenlijk zit hij het komende jaar nog gevangen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl