Een drukke dag bij een Turkse bakkerij in Hengelo
NOS NieuwsAangepast

'Belangrijkste maand' voor moslims begonnen: 'Elk jaar weer mooi om samen te doen'

De vastenmaand ramadan is weer begonnen voor miljoenen moslims wereldwijd. Voor veel Nederlandse moslims bestaat de vastenperiode uit veel meer dan alleen niet eten. Leyla Turan (25), docente Engels op het Rijn IJssel College in Arnhem: "Het is zo mooi om dit elk jaar weer samen te doen."

Een maand lang niks eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang: Sultan Durmaz uit Ulft bestempelt het zeker niet als zwaar, al is het begin altijd wat onwennig. "De eerste dag is iets moeilijker, omdat je lichaam eraan moet wennen. Het is een ander ritme dat je aanneemt."

Omdat de start van de ramadan dit jaar in de Nederlandse wintertijd valt, mogen mensen die meedoen aan de vastenperiode nu nog vrij vroeg aan tafel. "Het is heel erg fijn dat we nu al om 18.30 uur mogen eten, over een paar weken vanaf 20.30 uur. Ik heb zelf momenten meegemaakt waarbij we pas vanaf 22.00 uur 's avonds mochten eten", legt Durmaz uit aan Omroep Gelderland.

Groot inkopen doen hoort ook bij de start van de ramadan. In supermarkten en bakkerijen is het druk vandaag:

Drukte in de supermarkt vanwege ramadan

Daarnaast bidden moslims tijdens de ramadan vaker dan de gebruikelijke vijf keer per dag. Ook wordt in de moskee 's middags voorgelezen uit de Koran. Leyla Turan: "En elk weekend eten we 's avonds met z'n allen in de moskee. Die saamhorigheid is kenmerkend voor deze periode."

De docent besteedt er ook tijdens haar lessen op school in Arnhem aandacht aan. "Het is een multiculti-school, dus er zijn ook leerlingen die aan de ramadan doen. Daarin kunnen we elkaar steunen. Want het is natuurlijk heel erg mooi, maar soms is het ook moeilijk. En dan is het fijn dat je steun hebt aan elkaar."

Dubbel

Voor de Palestijns-Nederlandse Kawther Al-Baz uit Assen voelt deze ramadan anders, zegt ze tegen RTV Drenthe. "Als je aan het einde van de dag gaat eten, denk je aan de mensen in Gaza die al dagen geen voedsel krijgen. Dat is natuurlijk veel zwaarder."

"De ramadan is een maand van liefde, samen delen, aan elkaar denken. Natuurlijk, dat doen wij. Tegelijkertijd kan je als moslim niet helpen. Je kunt niets delen met Gaza omdat de infrastructuur daar plat is gebombardeerd. Van delen met familie is dus geen sprake. Dat maakt alles heel dubbel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl