Huizen in Putte worden vaak verkocht aan Belgen
NOS Nieuws

Belgen kopen huizen in Nederlands Putte, maar leven in België

Steeds meer mensen uit België kopen huizen in het Nederlandse deel van de Brabantse plaats Putte. Het dorp ligt in beide landen. Volgens Nederlandse bewoners komt hun sociale leven onder druk te staan, omdat Belgen blijven leven in hun eigen land, hoewel ze daar dus niet meer wonen.

Het Nederlandse deel van het dorp ligt in de Brabantse gemeente Woensdrecht en telt bijna 4000 inwoners. Uit cijfers van de gemeente blijkt dat een derde daarvan de Belgische nationaliteit heeft.

"We hebben geen hekel aan Belgen, maar ze doen nergens aan mee", verzucht een inwoonster van het Brabantse Putte. "Hun sociale leven speelt zich volledig af in hun moederland een paar honderd meter verderop. Terwijl hier de verenigingen leeglopen."

Hypotheek

Makelaar Jan-Kees Vader ziet dat vooral huizen onder de vier ton in trek zijn bij de zuiderburen. Die worden voor zo'n 80 procent aan hen verkocht. "Je kunt best spreken van een tsunami van Belgen", zegt Vader.

Dat Belgen steeds vaker een huis kopen in het Nederlandse Putte heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het afsluiten van een hypotheek in Nederland makkelijker is dan in hun eigen land. Daarnaast moeten kopers in België tot 20 procent eigen geld inbrengen bij de aankoop van een woning, in Nederland is dat ongeveer 5 procent. Bovendien is de hypotheekrente in Nederland aftrekbaar voor de belasting, in België niet.

Scholen

Frank Roeken van de dorpsraad in Putte vindt de snelle toename van het aantal Belgen zorgelijk, schrijft Omroep Brabant. Hij ziet bijvoorbeeld dat de scholen in het Nederlandse deel leeglopen, terwijl in het Belgische deel het tegenovergestelde gebeurt.

"Het merendeel van de Belgische kinderen in ons dorp gaat aan de andere kant van de grens naar school. Hierdoor zitten nog maar zo'n honderd leerlingen op ons schooltje, terwijl de school in Belgisch Putte met bijna zeshonderd leerlingen zowat uit z'n voegen barst."

De grens tussen Nederlands en Belgisch Putte

De sfeer in het dorp is de laatste jaren veranderd, vinden Nederlandse Puttenaren. "Belgen zijn vaak erg gesloten en op zichzelf", zegt een bewoner. "Ik vind het lastig dat ze mij niet teruggroeten. Dus op een gegeven moment zei ik ook niks meer."

De geringe betrokkenheid van de Belgen bij de Putse samenleving bleek tijdens de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Ondanks een dringende oproep vanuit de gemeente om te komen stemmen, maakte slechts een handjevol Belgische inwoners gebruik van hun stemrecht in Nederland.

De Woensdrechtse partij Alle Kernen Troef vindt dat het het hoog tijd wordt om het tij te keren. "We willen voorkomen dat de tweedeling nog groter wordt. Daarom moeten we als lokale politiek nadenken over een oplossing voor dit probleem."

'Geen twee landen zo verschillend'

Evert van Wijk schreef boeken over de relatie tussen Nederlanders en Belgen en geeft trainingen. "Geen twee landen in Europa die aan elkaar grenzen zijn zo verschillend als Nederland en België", zegt hij. "In Putte zie je dan ook dat de Belgen een huis kopen waar ze eigenlijk alleen maar overnachten. Ze werken in Vlaanderen, de kinderen gaan daar naar school en ze hebben ook hun hobby's in België. Dat verandert niet."

Van Wijk heeft wel de oplossing voor een hechtere samenleving: "Stop eerst met het willen oplossen van het cultuurverschil", zegt hij. "Verdiep je gewoon een beetje in de Belgen. Het is niet erg om verschillend te zijn. Dat is alleen maar mooi."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl