De ME roept actievoerders op te vertrekken
NOS NieuwsAangepast

13 aanhoudingen bij protestacties tegen bezoek president Israël

De protestacties tegen de aanwezigheid van de Israëlische president Herzog bij de opening van het Nationaal Holocaustmuseum zijn voorbij. Op het Waterlooplein waren naar schatting aanvankelijk 2000 demonstranten aanwezig. Na de oproep van de mobiele eenheid om te vertrekken, liep het plein leeg.

In de loop van de dag zijn dertien mensen aangehouden, maakte de politie aan het begin van de avond bekend. De arrestaties waren voor verstoring van de openbare orde en vernieling, zoals het gooien van stenen en het vernielen van een politiebus. Alle verdachten zitten nog vast.

De actievoerders hadden Palestijnse vlaggen bij zich en droegen borden met teksten als "Amsterdam is saying no to genocide". Ze zijn na de oproep van de ME in de richting van theater Carré gelopen.

Koning Willem-Alexander hield tijdens het openingsprogramma in de Portugese Synagoge een toespraak. De demonstranten op het nabijgelegen plein waren toen te horen. De koning verplaatste zich vervolgens naar het museum, waar het gebouw officieel opende nadat hij met boegeroep was onthaald.

Buiten het museum waren verschillende demonstratievakken ingericht; in het ene deel waren Israëlische vlaggen te zien, in het deel ernaast Palestijnse vlaggen.

Bij zijn vertrek uit het museum wees de koning erop dat demonstreren in de oorlog verboden was, maar na de bevrijding weer kon:

'Demonstreren fantastisch recht, maar kom ook kijken in Holocaustmuseum'

De ME had zich tijdens de opening van het museum al tussen het Waterlooplein en de Portugese Synagoge opgesteld, om te voorkomen dat demonstranten naar de synagoge zouden trekken. De politie meldt een vrouw te hebben gearresteerd in de buurt van het museum. Ze is aangehouden voor het plakken van stickers.

'Nooit meer'

Onder andere de Joodse organisatie Erev Rav doet mee aan de demonstraties. "Van de geschiedenis moeten wij leren", zei oprichter Yuval Gal eerder tegen AT5. "Als wij 'nooit meer' zeggen, dan bedoelen wij echt 'nooit meer'. Maar het gebeurt nu, in Gaza." Erev Rav was eerder betrokken bij sit-ins voor de Palestijnse slachtoffers in Gaza.

Op meerdere plekken in de hoofdstad waren betogingen tegen de aanwezigheid van Herzog:

Demonstratie bij opening Holocaustmuseum tegen komst Israëlische president

Actievoerders van Amnesty International stonden vanochtend met borden op verschillende plekken in de buurt van het Nationaal Holocaustmuseum. De teksten waren gericht aan Herzog, die mogelijk via die route van de Portugese Synagoge naar het museum zou reizen. Vlak bij het museum werd een bord op een paal geplakt, met daarop de tekst 'Detour, To International Criminal Court', met een pijl die een andere kant op wijst.

Ook op de Weesperstraat en bij museum Nemo stonden demonstranten van Amnesty International met borden. "We staan hier om president Herzog als hij hier aankomt te wijzen op het feit dat hij verantwoording moet afleggen voor wat er in Gaza gebeurt", zei een woordvoerder. "Het is heel cru dat hij nu juist in deze tijd dit museum opent. Daarom willen we hem deze boodschap meegeven."

Omstreden

Tegenstanders noemen de aanwezigheid van Herzog onacceptabel en ongewenst. Zij hekelen uitspraken van de Israëlische president over de oorlog tegen Hamas. Zo zei hij kort na de Israëlische inval in Gaza, als reactie op de Hamas-aanvallen van 7 oktober, geen onderscheid te maken tussen burgers en Hamas-strijders in Gaza. Die uitspraak werd opgenomen in een aanklacht van Zuid-Afrika tegen Israël voor het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag.

Een woordvoerder van het Holocaustmuseum liet deze week weten dat Herzog afgelopen zomer al is uitgenodigd. Volgens hem is na 7 oktober niet overwogen om die uitnodiging in te trekken.

Emile Schrijver, directeur van het Joods Cultureel Kwartier waar het museum toe behoort, heeft begrip voor de kritiek. "Tegelijkertijd wil ik niet al die mensen uitsluiten over wie dit museum gaat. Dit museum gaat over de moord op Nederlandse Joden."

Schrijver wijst erop dat Herzog als president symbool staat voor de duizenden Nederlandse Joden die na de oorlog naar Israël zijn gegaan omdat ze in Nederland geen toekomst meer zagen. "Er wonen nog 800 overlevenden van de Holocaust in Israël en we willen dat die mensen zich gerepresenteerd weten", zegt de directeur.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl