Actievoerders van Extinction Rebellion blokkeerden vanmiddag een van de wegen richting het MECC
In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Demonstratie Extinction Rebellion bij kunstbeurs Maastricht voorbij

Actievoerders van Extinction Rebellion (XR) hebben vanmiddag korte tijd verschillende toegangswegen naar de kunstbeurs Tefaf in Maastricht geblokkeerd. De klimaatdemonstranten voerden actie tegen privéjets.

Vanwege de prestigieuze kunstbeurs landden er vandaag meer privévliegtuigen dan normaal op Maastricht Aachen Airport. Volgens de klimaatgroep hebben deze toestellen "een disproportionele milieu- en klimaatimpact".

Op verschillende toegangswegen richting het MECC stonden tientallen demonstranten, meldt een aanwezige verslaggever van 1Limburg. De actievoerders droegen spandoeken bij zich waarop leuzen staan zoals "Gratis openbaar vervoer".

Actie bij luchthaven

Eerder op de dag werd ook actie gevoerd bij Maastricht Aachen Airport. Daar waren volgens 1Limburg tientallen betogers met spandoeken aanwezig en was er veel politie op de been. Rondom de luchthaven is een noodverordening van kracht.

"Door de noodverordening rondom Maastricht Aachen Airport werd het ons onmogelijk gemaakt om daar te demonstreren. Daarom zijn we genoodzaakt om hier actie te voeren", zei een actievoerder tegen de regionale omroep. "We gaan door totdat de toezegging komt dat vliegen met privéjets op de luchthaven gaat stoppen."

Door de demonstraties liep het verkeer op diverse plekken volledig vast. Later verplaatste de actie zich naar een nabijgelegen plek bij station Randwyck. Die locatie was door burgemeester Wim Hillenaar aangewezen als plek om te demonstreren. Ook hebben zo'n 15 demonstranten korte tijd pal voor de ingang van het MECC gezeten. Zij zijn inmiddels vertrokken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl