2021: Marco Bizot bij het Nederlands elftal
NOS Voetbal

'Keizer in het doel' Bizot weer in beeld bij Oranje: 'Wachten waard geweest'

"Keizer in het doel." Ook de gerenommeerde Franse sportkrant L'Équipe kan niet om Marco Bizot heen. De Nederlandse doelman maakt dit seizoen grote indruk in de Franse competitie en werd vorige week na een lange absentie weer opgenomen in de voorselectie van Oranje.

"Het lange wachten is het waard geweest", laat hij weten aan de NOS.

Slechts 18 tegengoals dit seizoen

Afgelopen weekend won Bizot met Stade Brest met 1-0 van Le Havre AC. Het was alweer de tiende keer dit seizoen dat de Nederlander de nul hield. Met slechts 18 tegengoals in 24 wedstrijden bezet Brest verrassend de tweede plaats in de competitie achter het ongenaakbare Paris Saint-Germain.

"Tuurlijk verbazen we onszelf. We hebben een collectief geheel gesmeed en alles valt goed op zijn plek dit jaar. We hebben een goede groep met de juiste spirit en dat resulteert in een historisch jaar. Fantastisch om daar onderdeel van te zijn."

De zomer van 2021. Als vervanger van Jasper Cillessen, die besmet was met het coronavirus, maakte Bizot als derde keeper van Oranje het EK mee. Na het toernooi zette de doelman van AZ zijn handtekening onder een driejarig contract bij Stade Brest.

Van Oranje-keeperstrainer Patrick Lodewijks, die daarna plaatsmaakte voor Frans Hoek, kreeg hij destijds telefonisch een felicitatie. Daarna bleef het stil vanuit Zeist. Geen oproep meer, zelfs geen plek in de voorselectie.

Na tweeënhalf jaar kwam afgelopen vrijdag een einde aan de stilte. Ronald Koeman nam de inmiddels 32-jarige Bizot op in de voorselectie voor de komende interlands tegen Schotland en Duitsland. Helemaal onverwacht was dat niet.

Een paar weken eerder had Bizot opeens Lodewijks weer aan de lijn gekregen. Lodewijks was met Koeman teruggekeerd in de staf van Oranje en vroeg of Bizot nog openstond voor het Nederlands elftal. Het antwoord van Bizot moge duidelijk zijn: natuurlijk.

Stroom van berichten

Niet lang na de bekendmaking van de voorselectie stroomde de telefoon van Bizot in Brest vol met berichten.

Bizot: "De mooiste zijn van de mensen die het dichtst bij je staan, en van mensen met wie je gewerkt hebt. Zoals die van oud-keeperstrainers. Het is hartstikke leuk als je na de training je telefoon erbij pakt en al die enthousiaste berichtjes leest."

  • Orange Pictures
    Keeper Marco Bizot bij Oranje na de trainingspartij met het winnende team
  • ANP
    Patrick Lodewijks, Marco Bizot, Tim Krul en Maarten Stekelenburg in 2021

Voor de lange stilte vanuit Zeist zijn volgens Bizot logische verklaringen. "Na het EK kwam er een nieuwe bondscoach, die zijn eigen keeperstrainer meebracht", aldus de Noord-Hollander, doelend op Louis van Gaal en Frans Hoek.

"Bovendien maakte ik een transfer naar Frankrijk", gaat hij verder. "Dus voor mij was het zaak om mezelf in een nieuwe competitie staande te houden. Dat duurt even, dus in dat opzicht vind ik het heel logisch dat een uitverkiezing weer even duurde."

In de eerste periode van Koeman als bondscoach was hij als keeper van AZ een bijna vast onderdeel van de selectie. Daarna, onder Frank de Boer, maakte Bizot in een oefenwedstrijd tegen Spanje op 11 november 2020 zijn debuut. Het bleef tot nu toe bij die ene interland.

'Fantastisch onderdeel te zijn van historisch jaar'

In Frankrijk bouwde Bizot verder aan zijn carrière, met het huidige seizoen als hoogtepunt. Hij krijgt de nodige complimenten. Bij het horen van de lofzang van de Franse sportkrant L'Équipe ("keizer in het doel") begint de ervaren goalie een beetje te blozen.

"Mijn teamgenoten, de supporters, iedereen draagt bij aan het succes van de club", zegt Bizot. "Maar het is inderdaad best bijzonder dat ik zo'n belangrijke rol heb. Zeker als Nederlander die geen woord Frans spreekt."

Marco Bizot bij Brest

De stijgende prestaties van Brest gaan parallel met die van Bizot, die nog elke dag voelt dat hij een betere keeper wordt. Hij mag dan 32 jaar zijn, de sluitpost wil zijn topseizoen met Brest aankomende zomer bekronen met een transfer naar een grotere club.

"Afgelopen zomer kwam Nottingham Forest op de laatste dag van de transfermarkt voorbij, maar het werd al snel duidelijk dat dat niet doorging. Ik ben benieuwd wat de aankomende transferperiode mij gaat brengen."

"Deze voorselectie is in ieder geval een mooi hulpmiddel", besluit hij met een lach, wetende dat de EK-selectie van 2021 hem naar Brest bracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl