Deze woning in Ruinen is nu opgedeeld in twee nieuwe huizen
NOS Nieuws

Drentse gemeenten zien woningsplitsen als mogelijke oplossing woningtekort

Woningsplitsen zou wel eens een manier kunnen zijn om het woningtekort enigszins de kop in te drukken. Door creatief om te gaan met bestaande bouw, kunnen de komende jaren misschien wel tienduizenden woningen gerealiseerd worden. Grote woningen in plattelandsgemeenten lenen zich daar goed voor, schrijft RTV Drenthe. Steeds meer Drentse gemeenten kijken daarom naar versoepelingen in het splitsingsbeleid.

Demissionair minister De Jonge voor Volkshuisvesting schreef vorig jaar mei een brief aan de Tweede Kamer over dat woningsplitsen. De potentie is groot, zei hij toen. "Juist nu de nieuwbouw het lastiger heeft, moeten we de bestaande woningvoorraad zo goed mogelijk benutten om zoveel mogelijk woonruimte te realiseren."

Steeds meer nieuwbouwprojecten komen onder druk te staan door onder meer stikstofproblematiek, hoge rentes en gestegen bouwkosten. Door die gestegen rente kunnen bijvoorbeeld ontwikkelaars moeilijker aan financiering komen voor nieuwbouwprojecten. Terwijl woningen juist nodig zijn: het demissionair kabinet wil er voor 2030 bijna een miljoen bij hebben.

Die kunnen deels gemaakt worden in bestaande huizen, appartementen en leegstaande panden. Door woningen te splitsen zijn in 2021 zo'n 2200 extra huizen gerealiseerd in Nederland. De Jonge denkt dat het aantal kan oplopen tot in de tienduizenden extra woningen in 2030.

Hoge kosten en veel regels

Het lijkt een goede optie, maar RTV Drenthe ondervond dat er nog maar weinig gebruik van wordt gemaakt. Initiatiefnemers haken af, vanwege hoge kosten en vele regels.

Veel initiatieven worden niet goedgekeurd, blijkt bijvoorbeeld uit cijfers van de gemeente Tynaarlo. "Sinds 2021 hebben we 20 vooroverleggen en aanvragen voor een vergunning gehad waarvan er 8 positief beantwoord zijn", zegt een woordvoerder.

Initiatiefnemers krijgen bijvoorbeeld te maken met verplichte onderzoeken en bijkomende kosten en zitten vast aan een minimale oppervlakte voordat een woning gesplitst mag worden. Opvallend is dat de ene Drentse gemeente veel beleid en dus regels heeft voor de splitsing, de ander juist niet.

Gemeente De Wolden heeft sinds kort een duidelijk beleid over wat wel en niet mag bij woningsplitsingen. Daarmee hoopt de gemeente initiatiefnemers te stimuleren zelf aan de slag te gaan. "Ik ben heel blij dat het zo makkelijk kan. Anders blijven allerlei meters onbenut", zegt een van die initiatiefnemers Jennifer Barelds tegen de regionale omroep.

"Ik denk dat meer woningen zich lenen voor splitsingen dan men denkt", zegt Barelds:

Regels over woningsplitsen in Drenthe verschilt sterk per gemeente: 'Zitten veel haken en ogen aan'

Uit een rondgang van RTV Drenthe blijkt dat steeds meer Drentse gemeenten kijken naar versoepelingen in het splitsingsbeleid. Onder meer Midden-Drenthe, Coevorden en Westerveld onderzoeken of ze woningsplitsingen vaker kunnen toestaan.

Want juist de plattelandsgemeenten lenen zich daar goed voor, zegt wethouder Rieja Raven van gemeente Midden-Drenthe. "In onze gemeente staan grote woningen. Vaak zijn dat voormalige boerderijen waar je prima met meerdere huishoudens kunt wonen."

In Midden-Drenthe gaat gekeken worden of splitsen in méér dan twee woningen mogelijk is, bijvoorbeeld door ook toe te staan dat schuren worden omgebouwd. En er wordt onderzocht of het opdelen van huizen ook in dorpen kan, niet alleen buiten de bebouwde kom zoals nu het beleid is.

Ook kleinere huizen splitsen

In de gemeente Westerveld werden de afgelopen drie jaar vijftien initiatieven goedgekeurd, maar dat hadden er volgens een woordvoerder meer kunnen zijn. Westerveld gaat daarom de komende tijd in gesprek met experts, zoals bouwbedrijven en architecten. In april wil het gemeentebestuur een conceptplan klaar hebben.

Ook andere gemeenten in Drenthe houden de eisen en regels tegen het licht. Zo bracht de gemeente Noordenveld de eis dat een huis een minimale oppervlakte van 1000 vierkante meter moest hebben om te kunnen splitsen terug naar 110 m2.

Gratis

De gemeente Bergen, in Noord-Holland, nam drie jaar geleden al een drastische maatregel: daar is de vergunning voor het splitsen van woningen gratis. Normaal betaal je voor zo'n procedure grofweg tussen de 2000 en 10.000 euro. Door die kosten op zich te nemen, hoopte de gemeente dat meer huiseigenaren hun huis zouden opdelen. Dat gebeurt weinig.

In 2020, voordat de vergunning gratis werd gemaakt, waren er twee woningsplitsingen. In de jaren 2021 tot en met 2023 waren dat er iets meer: tussen de vijf en zeven per jaar.

Een lichte stijging, maar niet zoveel als in eerste instantie werd verwacht. Toenmalig wethouder Valkering hoopte in 2021 dat er door de prikkel jaarlijks 25 tot 50 woningen gesplitst zouden worden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl