Groene doeken moeten voorkomen dat vogels nesten maken
NOS Nieuws

Zeeuwse woningen ingepakt à la Christo om broedende vogels te weren

Het doet een beetje denken aan een werk van Christo, de kunstenaar die met name bekend is vanwege zijn 'inpakkunst'. Waar hij onder meer de Pont Neuf inpakte als zijnde kunst, pakt een Zeeuwse woningcorporatie 47 huizen in om vogels te weren.

In de wijk 't Zand in Middelburg staan woningen die binnenkort gesloopt gaan worden. Dat gebeurt midden in het broedseizoen, dus maatregelen tegen vogels zijn nodig, zegt projectleider Dennis Bommeljé tegen Omroep Zeeland. "Op het moment dat een vogel zich in een van deze huizen nestelt, mogen we daar niet aankomen."

Dat zou zomaar voor een flinke vertraging kunnen zorgen. Daarom zijn nu groene doeken om de daken gespannen. Daarmee zijn de huizen vanaf de dakgoot bedekt.

De straat is zo goed als verlaten

Wederopbouwwijk

De Briëtwoningen (vernoemd naar architect Paul Briët) zijn in 1941 gebouwd voor arbeiders. Na de oorlog werd de wijk afgemaakt. Het is een wederopbouwwijk, die volgens erfgoedorganisaties van architectonisch belang is. Daarom was er weerstand tegen de sloop ervan.

Twee erfgoedorganisaties probeerden vorig jaar via de rechter af te dwingen dat de wijk een monumentstatus toegekend zou krijgen. Daarmee zou de sloop voorlopig van de baan zijn. In januari vorig jaar besloot de rechter dat de woningcorporatie gewoon door mocht gaan met de plannen voor de sloop.

Op de plaats van de oude huizen komen nieuwe, duurzamere woningen. "Ze gaan er hetzelfde uitzien", zegt Bommeljé. Maar dan geïsoleerd, energiezuinig en zonder asbest. "De sfeer van 't Zand zal niet verloren gaan, want we bouwen de woningen in precies dezelfde stijl, maar dan met het comfort van deze tijd."

Vraagtekens

Vrijwillig boswachter Frans Kapteijns zet vraagtekens bij de werking van de netten. Hij benadrukt dat het broedseizoen al is begonnen en vogels zich mogelijk al in de woning hebben genesteld. "Ik weet niet of de gemeente de woningen heeft gecontroleerd op de aanwezigheid van vogels of vleermuizen voordat ze de netten plaatsten. Als dat niet zo is, bestaat de mogelijk dat de vogels al in de woning zitten".

Kapteijns vermoedt dat de netten mogelijk niet voldoende zijn om de vogels uit de huizen te weren. "Mijn oplossing zou zijn om simpelweg niet in het broedseizoen te slopen", aldus de boswachter.

De sloop staat gepland voor april. Naar verwachting is het hele project in december 2026 klaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl