NOS NieuwsAangepast

Veteranendag: uit dienst, en dan?

Vandaag is het de zevende Nederlandse Veteranendag. Er wordt stilgestaan bij de inzet van Nederlandse militairen over de hele wereld, jong en oud. Op het Binnenhof in Den Haag kregen de veteranen een herinneringsmedaille uitgereikt voor de missies waaraan ze hebben meegewerkt. Daarna werd door prins Willem-Alexander het defilé afgenomen op het Malieveld.

In Nederland zijn er zo'n 120.000 veteranen; de 'oude' veteranen dienden tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indië, Nieuw-Guinea of Korea. De 'jonge' veteranen werden uitgezonden voor diverse vredesmissies, zoals in Libanon, Bosnië, Afghanistan en Irak.

Samenleving

Het thema dit jaar is 'De veteraan in de samenleving'. Want wat doen militairen dan na hun diensttijd? Volgens Defensie werken ze daarna vooral in "geuniformeerde beroepen", dus de politie of de zorg. "Ze maken zich over het algemeen nuttig voor de maatschappij".

Oud-militair Maarten Beneker werkt nu bij de douane. "Ik was boventallig, wat veel militairen nu ook gaan meemaken", vertelt hij. Nu is hij projectmanager bij de douane, waar hij in 2000 als leidinggevende begon. "Het is geen rare overstap, ook in het leger had ik leiding gegeven en die kwaliteiten kon ik gebruiken. De overstap was soepel, je moet alleen wel even wennen aan de andere cultuur. In mijn geval is de douane minder een hiërarchie en het is een plattere organisatie."

Nu Defensie gaat bezuinigen, moeten 12.000 militairen ook op zoek naar een baan in de burgermaatschappij. Maar Beneker ziet het niet somber voor ze in, volgens hem kunnen oud-militairen overal wel aan de slag. "Ze hebben competenties die goed bruikbaar zijn bij elk bedrijf. Een militair weet wat een opdracht is, kan die zo nodig onder lastige omstandigheden uitvoeren, kent discipline, is flexibel en opleidbaar." En, bijzonder loyaal aan werkgever: "Wie anders is bereid voor z'n werkgever het hoogste offer te brengen?"

Beneker mocht zijn verhaal vanmorgen ook in de Ridderzaal doen.

Online erehaag

Het doel van Veteranendag is om meer erkenning en waardering in de samenleving te bewerkstelligen voor veteranen. Dat kan dit jaar ook online; via de website www.veteranendag.nl/erehaag kan je een witte anjer op je Hyvesprofiel plaatsen. Dat hebben inmiddels ruim 38.000 mensen gedaan. Ook op Twitter en Facebook kan je de Veteranendag volgen.

Door: Helen

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl